Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyon Guvernörü Özeren:

“Rotaryenler umut büyücüleridir”

“Rotaryenlik bir ömür boyu sürer”

“Görevimiz yaşadığımız topluma her alanda hizmet”

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Dönem Guvernörü Ayda Özeren, ilk altı aylık dönemini değerlendirdi. Rotary’nin anlamı ve toplum karşısındaki sorumluluklarına dikkat çeken Özeren, “’Umut ol’ Rotary’nin temel felsefesi. Dönemim bittiğinde tüm Rotaryenlerin birer umut büyücüsü olarak anılmasını sağlamak isterim” dedi.

Geçen yıl Temmuz ayında Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Dönem Guvernörü olan Ayda Özeren, 2023 yılında Türkiye’nin çok zor bir dönemden geçtiğini, deprem felaketi ile sarsılan bir ülkede umudun en önemli duygu olduğunun altını çizdi. Rotaryenler olarak umut kavramına büyük önem verdiklerini ifade eden Özeren, bu güne kadar yürüttükleri çalışmaları anlattı.

Rotarylerde dönem başlangıcının Temmuz ayı olduğunu ve iki yıl önceden seçimlerin yapılarak 1 yıllık dönem guvernörünün belirlendiğini anlatan Özeren, “Dönemimin altı ayını tamamladım. Bu süreçte yaşadığımız deprem felaketi aslında benim ilk altı aylık projelerimin temelini de oluşturdu” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına kendi döneminin gelmesinden büyük onur duyduğunu da vurgulayan Özeren, “Rotary’nin 7 öncelikli alanına yönelik çalışmalar da yürüttük. Hastalıkları önleme, anne ve çocuk sağlığı, barış ve anlaşmazlıkların çözümü, temel okuryazarlık, çevre ve ekonomik kalkınma olarak adlandırılan bu alanlar aslında tüm rotarylerin çalışma alanını da belirliyor” dedi.

“Depremin yaralarını sarmak için çabaladık”

Uluslararası Rotary 2440. Bölge olarak yaklaşık 10 sene önce AFET barınak paketleri denen bir takım paketler oluşturduklarını hatırlatan Özeren, “4 kişilik bir ailenin çadırından, battaniyesine, uyku tulumuna, mutfak gereçlerinden çocuk oyuncağına, kıyafetlerine kadar tam teşekküllü, bir ailenin ihtiyaç duyacağı her malzemenin olduğu paketlerdi bunlar. 6 Şubat Depremi’nde bunları hızla bölgeye sevk ettik ve İskenderun’da kurulan ilk çadırkent bizim bu paketlerimizden kuruldu. Çadırlardan sonra konteyner kent de mobil klinik de kurduk. Sonrasında su arıtma sistemi kurma, fide ve tohum bağışları gibi etkinliklere de imza attık” diye konuştu.

“Barış olmazsa olmaz”

Bu 7 öncelikli alan içinden bir tanesinin ayrıştığını ve o olmadığı takdirde diğer hiçbir alanda proje üretmenin mümkün olmadığının altını çizen Özeren, “O alan da elbetteki barış. Barış yoksa ne çevre konuşulur ne okur yazarlık ne de hastalıkların önlenmesinden. Dolayısıyla 100. yıla da atfen, “Yurtta sulh, cihanda sulh’ mottosuyla barış konusunda neler yapabiliriz, onların çalışmaları, hazırlıkları içindeyiz” dedi.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği önceliğimiz”

Kadın bir başkan olarak kadın çalışmalarına da özel bir başlık açtığını ifade eden Özeren, “Bir akaryakıt şirketi ile anlaşarak benzin istasyonlarında kadın çalışanların istihdam edilmesine yönelik bir projeyi hayata geçirdik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile projeler geliştirdik, eğitimler organize ettik. Bir kadının hayatına dokunabildiğimiz sürece projemizi başarılı kabul ediyoruz, o kadar değerli ki bir kadının yaşamını değiştirebilmek. Tüm motivasyonumuz bu” dedi.

“Altın İğne Projesi’ni tamamladık”

Üç bacaklı bir proje olan Altın İğne Projesi hakkında da konuşan Özeren, “Bu projenin bir ayağı biz, bir ayağı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, diğer ayağı ise Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) oldu. Uluslararası bir kuruluş olduğumuz için uluslararası fonları kullanarak dikiş makineleri altık ve Meslek Fabrikası’na koyduk. Belediyeye başvuran, evde oturan, evden çalışan, çalışmayan, iş hayatına hiç katılmamış kadınları buraya çekmeye çalıştık. Bunda da çok başarılı olduk. Şu anda Adıyaman Belediyesi ve tekstilciler ile aynı projeyi Adıyaman’da uyguluyoruz. Umarım burada da başarıyı yakalayacağız ve kadınların yaşamına dokunacağız” diye konuştu.

Lansmanını yakın zamanda yaptıkları ‘Yerele Destek Kendine Hizmet’ projesini de anlatan Özeren, “Burada da Göç İdaresi, KAGİDER ve Üretkeniz Biz Kooperatifi şeklinde paydaşlardan oluşan ve Avrupa Birliği’nin fonlamasıyla ortaya çıkan, kadınlara ve gençlere e-ticareti öğretmeye amaçlı bir projeyi yürütüyoruz” dedi.

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu olarak önümüzdeki altı ayda da aynı motivasyonla çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Özeren, “6 ay sonra bayrağı devrederken dönemimle gurur duyacağıma inanıyorum. Rotaryde bir görev biter, öbürü başlar ama rotaryenlik bir ömür boyu sürer” diyerek sözlerini tamamladı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir