İZİKAD – UN WOMEN işbirliği ile “Özel Sektörde Kadının güçlenmesi Prensipleri (WEPs) Buluşmaları başladı
WEPs imzacısı Hugo Boss ve Sun Tekstil deneyim paylaşımı yaptılar
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), İZİKAD-UN Women Özel Sektörde WEPs Buluşmaları Projesi kapsamında düzenlediği ilk etkinliğini İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) ev sahipliğinde yaptı. İZBAŞ Toplantı Salonu’nda yapılan etkinlikte UN Women Türkiye Özel Sektör İşbirlikleri Takım Lideri Pınar Akçayöz De Neve “UN Women Türkiye ve Özel Sektör İlişkileri Odağında WEPs” adlı bir sunum gerçekleştirirken, moderatörlüğünü De Neve’nin yaptığı bir de panel düzenlendi. Panelde WEPs imzacısı olan Hugo Boss’dan İş Geliştirme ve Sürdürülebilirlik Lideri Benay Dereli, Yetenek Yönetimi Lideri Burcu Oğuz ve yine WEPs imzacısı Sun Tekstil’den Sürdürülebilirlik Müdürü Utku Varol ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Nilhan Selçuk. WEPs imzacısı olmanın kurum kültürüne yaptıkları katkıları anlattılar.
Erten: “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için bir adım daha atıyoruz”
Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten,2008 yılından bu yana “İş’te Kadın Güçlü Kadın” mottosuyla, her biri alanında uzman, sektörlerinde lider kuruluşları yöneten, toplumsal duyarlılığı yüksek, rol model iş kadınlarını bünyesinde toplayan İzmir İş Kadınları Derneği olarak, iş dünyasına katkılarımıza yeni bir boyut eklemek üzere yola çıktıklarını söyledi.
Birleşmiş Milletler Global Compact üyesi olan İZİKAD’ın “Özel Sektörde Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) Buluşmaları” ile Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden beşincisi olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” hedefine iş dünyasını bir adım daha yaklaştırmayı amaçladığını söyleyen İZİKAD Başkanı Erten, “Toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine ulaşmanın mevcut hızla gidilirse en az yüz yıl süreceği göz önüne alındığında bu çalışmanın önemi daha da çarpıcı hale geliyor.Önceki yıllarda gerçekleştirdiğimiz “İş Hayatında Kadının Güçlendirilmesi Projemiz” bir Sivil Toplum Diyaloğu projesi olarak Avrupa Birliği’nden hibe desteği aldı, bu projenin devamında dernek olarak İzmir İş Dünyası Kadının Güçlenmesi Başarı Ödülleri ile lider kadınları ödüllendirdik ve iş hayatında kadın yöneticilerin liderlik dönüşümüne önemli katkı sağladık” dedi.
‘Özel Sektörde WEPs Buluşmaları’ projesi ile de toplumsal cinsiyet eşitliği algısını ve olgusunu geliştirmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Erten, “Özel Sektörde WEPs Buluşmaları’nı diğer serbest bölgeler ve organize sanayi bölgelerinde tekrarlayarak çok sayıda firmada farkındalık yaratmayı ve henüz cinsiyet eşitliği için harekete geçmemiş şirketleri de bu konuda çalışmalar yapmaya teşvik etmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda WEPs Buluşmaları’nın ikincisini Eylül ayında yapacağız. Etkinlikler sonrasında katılımcı firmalarla yapılacak birebir görüşmelerde, yapılan çalışmaların sağladığı faydayı ve etkiyi sürekli bir şekilde ölçerek devamlı olarak güncellenen bir rapor oluşturacağız” dedi.
İZİKAD önderliğinde Türkiye’nin 8 ilinden 8 iş kadını derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun (GİFED) güçlü üyeleri ve networkü sayesinde bu projemizi diğer illere de yaymayı ve etkiyi katlayarak arttırmayı hedeflediklerini de vurgulayan Erten, “Son olarak, etkinliğe katılan tüm firmalarımızı İzmir İş Kadınları Derneği’ne kurumsal üye olmaları için davet ediyorum. Sizler gibi güçlü firmaların temsilcilerinin de aramıza katılması ile çalışmalarımız hız kazanacak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini birlikte sağlama yolunda daha hızlı adımlar atacağız” diye konuştu.
Sevimli: “Kadınlar her alanda daha fazla söz sahibi olmalı”
İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli iseTürk kadınlarına gelişmiş pek çok ülkeden çok daha önce siyasal ve toplumsal haklarını veren Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal eşitlikte maalesef arzu edilen ve hak ettiği seviyenin çok gerisinde bulunduğunu söyledi.
Bugün için dünya genelinde kadınların işgücüne katılımının yüzde 66 ile tarihin en yüksek seviyesinde olduğunu vurgulayan Sevimli, ”Ancak bu rakamın bile erkeklere oranla 14.8 puan daha düşük olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Ülkemiz özeline bakacak olursak, kadınların yasal hakları bakımından 82,5 puanla 190 ülke arasında 89’uncu sırada. Erkeklerin yüzde 78,2’si, kadınların ise sadece yüzde 40’ı işgücüne dahil. Aradaki fark 38,2 puan. TÜİK verilerine göre, işgücüne dahil olan kadınlarımızın yüzde 31,9’u iş bulabiliyor. Erkekler de ise bu veri yüzde 66 seviyesinde” dedi. Gerçeklerle yüzleşmeden sorunlara köklü ve kalıcı çözümler üretmemizin mümkün olmadığının altını çizen Sevimli, sözlerini şöyle tamamladı:
“101 yıllık Cumhuriyet; sadece ümmetten millete dönüşümün öyküsü değildi. Hakimiyetin gökten ve gaipten değil, millet iradesinden kaynaklandığını bilen ve çağının çok ötesinde konumlanan bir devrimdi. İradesi kutsal olan millet, elbette sadece erkeklerden oluşmuyordu. Erkekleri ile omuz omuza Cumhuriyet devrimine imza atan Türk kadınlarının, ekonomide, sosyal yaşamda, politikada, sivil toplumda çok daha fazla söz ve karar sahibi olması İZBAŞ Yönetim Kurulu olarak en önemli dileğimiz”
De Neve: “Kadınların yaratabileceği ekonomik büyüklük 12 trilyon dolar”
Açılış konuşmalarından sonra UN Women Türkiye Özel Sektör İşbirlikleri Takım Lideri Pınar Akçayöz De Neve “UN Women Türkiye ve Özel Sektör İlişkileri Odağında WEPs” adlı bir sunum gerçekleştirerek WEPs imzacısı olmanın anlamı ve önemine dair bir konuşma yaptı. Kadınların iş yaşamında erkekler kadar var olduklarında 12 trilyon dolarlık bir katkı sunacaklarının altını çizen De Neve, “12 trilyon doların büyüklüğünü şöyle ifade edebilirim, 12 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip bir ülke olsaydı, Dünya’nın üçüncü en büyük ekonomisi olacaktı. Böylesi bir güç atıl durumda duruyor” dedi. 14 yıldır kadının güçlendirilmesi prensipleri çerçevesinin sürdüğünü ve firmaların dışındakar amacı gütmeyen tüm kurumların, sanayi dernekleri gibi STK’ların daWEPs imzacısı olabildiklerini ifade eden De Neve, tüm firmaları ve STK’ları WEPs imzacısı olmaya davet etti.
Dünyada 10 bin WEPs imzacısı olduğunu, Türkiye’nin yüzde 6 ile Brezilya’dan sonra ikinci sırada olduğunu vurgulayan De Neve, “WEPs 7 prensipten oluşuyor. Bunlar, Toplumsal cinsiyet eşitliği için kurumsal liderlik,Ayrım yapmama ilkesine duyarlı iş yeri uygulamaları,Çalışanların sağlığı ve güvenliği,Kadınların profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi,Girişimlerin ve tedarik zincirlerinin desteklenmesi,Toplumsal savunuculuk çalışmaları, Ölçekleme ve raporlama. WEPs imzacısı olan tüm firmalar bu prensipleri benimsemiş ve altına imza koymuş oluyorlar” diye konuştu.
Deneyim paylaşımı yapıldı
Günün ikinci oturumunda düzenlenen panelde Hugo Boss İş Geliştirme ve Sürdürülebilirlik Lideri Benay Dereli, Hugo Boss Yetenek Yönetimi Lideri Burcu Oğuz, Sun Tekstil Sürdürülebilirlik Müdürü Utku Varol ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Nilhan Selçuk WEPs imzacısı bir firma olarak yürüttükleri çalışmaları, WEPs imzacısı olmanın kurum kültürüne katkıları, kadın çalışanların istihdam yolculuğunu örneklerle anlattılar.