“Enflasyon düzeltmesinden vergi alınmamalı, vergide adalet sağlanmalı”

Yeminli Mali Müşavirler Serbest Kürsü’de buluştu

Zengin, hem dönemini hem de gündemi değerlendirdi

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO) Üyelerinin katılımı ile Serbest Kürsü toplantısını yaptı. İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, toplantıda iki yıllık icraat dönemlerini bir sunum eşliğinde değerlendirdi. Hedefleri doğrultusunda yollarına devam ettiklerinin altını çizen Zengin, gündemdeki yeni vergi paketi ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

İzmir YMM Odası’nda yapılan ve yeminli mali müşavirlerin ilgi gösterdiği Serbest Kürsü toplantısında konuşan İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, iki yıllık icraat dönemlerinin bir muhasebesini yaptı. Şeffaf, hesap verilebilir ve katılımcı bir yönetim anlayışını benimsediklerini söyleyen Zengin, “Bunun sonucunda da birlik ve beraberlik ile hareket eden bir meslek odası haline geldik. Bu iki yıllık süreçte hem gündeme hem de mesleğimizin sorunlarına dair görüş ve önerilerimizi kamuoyu ile güçlü bir şekilde paylaştık. Üyelerimizden gelen görüş ve önerilere her zaman kulak verdik, bundan sonraki süreçte de vereceğiz” diye konuştu.

Zengin: “Enflasyon düzeltmesi vergilendirilmemeli”

Gündeme dair de açıklamalarda bulunan İzmir YMMO Başkanı Zengin, enflasyon ve vergi konularına değindi. Enflasyon düzeltmesinden doğan karın vergilendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Zengin, “Aynı şekilde zararın da zarar olarak dikkate alınmaması gerekir. Enflasyon düzeltmesinden doğan kar  reel bir kar değildir. Enflasyonun yükselmesinden işletmeler sorumlu olmadığı halde, enflasyon düzeltmesi sonucu ortaya çıkan fiktif karlar üzerinden işletmeler vergi ödemek durumunda kalacaklar.” dedi.

Zengin: “Vergi adaleti sağlanmalı”

Yeni vergi paketi ile ilgili bazı düzenlemelerin geri çekildiğine dikkat çeken Zengin, “Özellikle özel harcama bildirimi konusunun mutlaka yasallaşması gerekir. Çünkü esas vergi kayıp ve kaçağının temelini kayıtdışı işlemler oluşturuyor.Kayıt dışı işlemleri önlemenin en etkin yollarından biri harcamaları kontrol altına almaktır. Vergi sisteminin tam yerleştiği ülkelerde başarıyla uygulanan bu sisteme ülkemizin de geçmesinin zamanı gelmiştir. Bu nedenle özel harcama bildirimi ile ilgili düzenlemelerin bir an önce yasallaşması gerekir. Vergi adaletinin sağlanması açısından özel harcama bildirimi gibi uygulamalara ülkemizin ihtiyacı var” dedi.

Eğer bu düzenleme yapılmaz ise kayıt altındaki mükelleflerden, işletmelerden daha fazla vergi alınması söz konusu olacağını vurgulayan Zengin, “Bu da vergi adaletini bozacaktır. kazanç varsa vergi vardır. İdare vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bir takım otokontrol yöntemlerine ihtiyaç duyabilir. Ancak vergi güvenliğini sağlayalım derken kazancı olmayan hatta zarar eden işletmelerden asgari vergi şeklinde bir takım vergiler alınması vergi adaletine ve vergilendirme prensiplerine aykırı olacaktır” dedi.

“Yatırım iştahı vergi ile kesilmemeli”

Bunun yanında yatırım yapan işletmelere asgari kurumlar vergisi getirilmemesi gerektiğini söyleyen Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü bu yatırımcılar mevcut düzenlemeyi göz önünde bulundurarak yatırım finansmanını planladılar. Bunlara ek kurumlar vergisi getirilmesi bir taraftan vergide öngörülebilirlik ilkesine aykırı olacak, bir taraftan da yatırımcının yatırım yapma iştahını kesecektir”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir