Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İşKur ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası işbirliğiyle,Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) destekleriyle hazırlanan “Hazırgiyim Ara Eleman Yetiştirme Projesi”nin tanıtım toplantısı yapıldı.
EBSO’da yapılan toplantıda sektör temsilcilerine proje hakkında bilgi verilirken, toplantı sonunda açılacak kurslara ilk başvurular da alındı.
EBSO’da yapılan toplantıda konuşan EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin Türkiye’deki diğer sektörlerde de olduğu gibi nitelikli ara eleman sıkıntısının çok fazla olduğunu belirterek bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Kendi sektörleri adına bu sıkıntıyı gidermek adına sektörün bileşenleri kendi bünyelerinde çeşitli eğitim çalışmaları yaptığını belirten Ertuğrul, “Bu sıkıntıyı gidermek amacıyla sektör üyeleri kendi işyerlerinde kurslar açıyor. Halk Eğitim Merkezleri’ni takip ediyor, destek veriyor. Ama yine de eleman sıkıntısı giderilemiyor. Bu amaçla derneğimiz EGSD, EBSO, İşkur ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası işbirliği ile bu eğitim projesini hayata geçiriyoruz. Bu proje kapsamında açılacak kurslarda eğitim görecek gençler hem nitelikli ara eleman haline dönüşecek, hem de istihdama katkı sağlanmış olacak” diye konuştu.
“EBSO katkı koymaya her zaman hazır”
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan ise yaptığı konuşmada projenin önemine vurgu yaptı. EBSO olarak meslek edinme projelerine gönülden katkı koymaya çalıştıklarını ifade eden Demirkalkan, “Koç Vakfı’nın uzun yıllardır başarıyla yürüttüğü Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesi, geçmişten bugüne konunun hassasiyetini de ortaya koymaktadır. Sanayiciler olarak hangi sektör olursa olsun ara eleman ihtiyacımızın yetersizliğini, meslek liselerimizin nitelikli ve yeterli sayıda eleman yetiştiremediğini ve bununla ilgili önerilerimizi de her platformda iletiyoruz. Bugün de, Ege Giyim Sanayicileri Derneği’nin girişimleri sonucunda Odamız, İŞKUR ve İBB Meslek Fabrikası işbirliği ile sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman yetiştirme projesine başlıyoruz. Proje kapsamında; düz dikiş makinesi operatörü, overlok makinesi operatörü ve recme makinesi operatörü yetiştirilecek” dedi.
Eğitimler Meslek Fabrikası’ndan, harçlıklar İşkur’dan, iş sektörden
Projenin tanıtımını içeren bir sunum gerçekleştiren EGSD Eğitim Komitesi Başkanı Büşra Genevlioğlu, kursiyerlere İBB Meslek fabrikası atölyelerinde teknik öğretmenler tarafından 2 ay süresince mesleğe giriş bilgileri teorik olarak verileceğini, dikiş makinesinin kullanımı ve operasyonları yapma yöntemlerini öğreteceklerini söyledi. Bu kapsamda kurs süresi boyunca (6 ay) kursiyerlerin genel sağlık sigortası ve cep harçlığı (günlük 77,70 TL) İŞKUR tarafından karşılanacağını vurgulayan Genevlioğlu, “Meslek Fabrikası hazır giyim sektöründe çalışacak makine operatörü kursları için duyuruya çıkarak kursiyer kayıtlarını toplayacak. Başvuran kursiyerlerin işsiz olması, mesleği yapabilecek fiziksel bir engelinin olmaması, 20 40 yaş aralığında olması gerekiyor” dedi.
EBSO ve EGSD tarafından, üyeler bilgilendirilerek projeye dahil olacak firmalardan istihdam etmek istedikleri makine operatörüne dair talepler toplanacağını söyleyen Genevlioğlu, “Açılacak her kurs için istihdam edilecek kursiyer sayısı buna bağlı olarak belirlenecektir. Üye firmaların kurslardan yararlanabilmesi için talep ettiği kursiyer sayısının yüzde 50’sini en az program süresi kadar ( 6 ay) istihdam etme zorunluluğu bulunmaktadır” diye konuştu.
İstihdam garantili bir kurs planı yaptıklarını belirten Genevlioğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“2 aylık eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyerler istihdam sağlayacak firmalarda iş başı yapacaklarını ve 4 ay boyunca pratik eğitimlerini de bu firmada tamamlayacaklardır. Toplamda 6 aylık kursiyerlik dönemini başarı ile tamamlamış elemanlara İBB Meslek Fabrikası tarafından sertifika verilecektir. Firmalar da kursiyerlerin işe giriş işlemlerini yapacaklardır”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan da projenin eğitim ayağını üstlenen Meslek Fabrikası bünyesinde gerçekleştirdikleri eğitim ve projeler hakkında bilgi verdi.
Proje, T.C Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında gerçekleştirilecek.