TÜRKAK VE AKREDİTASYON

TÜRKAK VE AKREDİTASYON
Akreditasyon mal ve hizmetlerin küresel pazarlarda yer almasının önündeki teknik engellerin giderilmesine yönelik kurulmuş bir sistemdir. Herhangi bir ülkede üretilen ürünlerin çevreye, insan sağlığına tehdit oluşturmaması, güvenli ve kaliteli üretilmeleri esas amaçtır. Bu kriterleri sağlayan ürünlerin rekabetçi fiyatlarla uluslararası pazarlarda yer almaları ve tüm dünya vatandaşlarının hizmetine sunulması da beklenen sonuçtur.
Güvenli ve kaliteli ürünlerin çevreye ve insan sağlığına tehdit oluşturmayacak şekilde üretilmeleri için tüm ülkelerin kabul ettiği kriterler uluslararası standartlarla belirlenmiştir. Ürünlerin standartlara uygunluğunu belirleyen kuruluşlar uygunluk değerlendirme kuruluşları (UDK) olarak adlandırılan deney ve kalibrasyon laboratuvarları, muayene kuruluşları ve belgelendirme kuruluşlarıdır. Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının verdiği rapor ve sertifikalara tüm ülkelerde güvenilmesi ve kabul edilmesi için akreditasyon sistemi oluşturulmuştur. Bu güven ve kabulün sağlanması için akreditasyon kuruluşların da uluslararası denetimlerden geçerek başarılı olmaları gerekmektedir.
Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) uluslararası akreditasyon sisteminin bir parçası olmak üzere Avrupa Birliği Mevzuatına uyum kapsamında 1999 yılında çıkarılan 4457 sayılı Kanunla kurulmuştur. Yapılanmasını tamamladıktan sonra 2001 yılında UDK’ lara akreditasyon hizmeti sunmaya başlamıştır. Avrupa Akreditasyon Birliğinin (EA) denetimlerinden başarıyla geçmiş ve uluslararası tanınırlığını 2006 yılında sağlamıştır. 2006 yılından beri ülke ekonomimize ve ihracatımıza üzerine düşen katkıyı sağlamak için çalışmaktadır.
TÜRKAK Avrupa Birliği Mevzuatı ve 4457 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda Avrupa standartlarına göre uygunluk değerlendirme kuruluşlarına akreditasyon hizmeti veren tek kuruluştur. Bu kapsamda ülkemizde akreditasyon hizmeti sunduğunu iddia eden kuruluşlara itibar edilmemelidir. Son günlerde piyasada bazı dernek ve firmalar akreditasyon sözcüğünü kuruluşlarının isimleri içinde geçirerek sahte akreditasyon işlemleri yapmaya yeltendiği görülmektedir.
TÜRKAK akreditasyon kapsamı altında verilen belgelere olan güveni ve şeffaflığı artırmak için güncel teknolojileri de kullanıma almaktadır. Bu kapsamda akredite yönetim sistemi belgelerinin TÜRKAK web sayfasından doğrulanabilir bir barkodla verilmesine başlanmıştır. Akredite yönetim sistemi belgeleri üzerindeki barkodla veya numara aracılığıyla bu belgenin geçerliliği ve bilgileri TÜRKAK Belge Doğrulama Sistemi (TBDS) üzerinden sorgulanabilmektedir. Zaman içerisinde tüm akredite belgelerin TBDS sistemi üzerinden sorgulanabilmesi için çalışmalara devam edilmektedir. TBDS sistemine https://tbds.turkak.org.tr/  web adresinden ulaşılabili

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir