TÜGİAD Ege Şubesi Ekonomist Murat Sağman, Prof. Dr. Yalçın Karatepe veGazeteci Metehan Demir’in konuk olduğu “Dünya’da ve Türkiye’de Ekonomi ve Piyasalarla İlgili Son Gelişmeler ve Beklentiler?” konulu bir toplantı düzenledi. Türkiye ve dünya ekonomisi üzerinde son derece doyurucu bir sohbetin gerçekleştirildiği etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş, ekonomik darboğazdan geçen Türkiye’yi daha iyi anlamak, topyekün verilen enflasyon mücadelesini daha üst bir pencereden tahlil edebilmek için önemli ekonomistlerle bu tarz toplantılar yapmaya devam edeceklerini söyledi.
TÜGİAD Ege Şubesi’nin Tarihi Havagazı Fabrikası’nda organize ettiği ve konuk konuşmacı olarak Ekonomist Murat Sağman, Prof. Dr. Yalçın Karatepe ve Gazeteci Metehan Demir’in katıldığı öğle yemekli toplantıya başta TÜGİAD Ege Şubesi üyeleri olmak üzere iş dünyası temsilcileri, iş insanları ve gazeteciler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş, ülkemizin içinden geçtiği sıkıntılı süreci daha iyi anlamak, hiçbir ekonominin küresel etkilerden muaf olmadığı bilinciyle dünya ekonomisini daha doğru kavramak adına bu etkinlikleri organize ettiklerini söyledi. Bu tarz uzman konukların ekonomik süreci ve ülkemizde yürütülen enflasyonla mücadeleyi anlamlandırma adına büyük katkıları olduğunu söyleyen Can Yavaş, “Bu tarz toplantılar düzenleyerek hem üyelerimizin hem de iş insanların ufuklarını açmayı hedefliyoruz. Enflasyonla topyekün mücadelenin sürdüğü ülkemizin ekonomisini kavramak adına bu toplantılara devam edeceğiz” dedi.
Göç Bakanlığı kurulmalı
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Gazeteci Metehan Demir, Türkiye’nindış politikadaki risklerinin arttığını söyledi. ABD Türkiye ilişkileri. Suriye. Avrupa ile ilişkilerin belirleyici olduğunu belirten Demir. “İç politikada da yerel seçimler ve ittifak önem arz ediyor. İran ambargosu Türkiye ile ABD arasında sorun olabilir. Suriyelilerin kısa sürede gitmeyeceğini düşünüyorum. Göç bakanlığı kurulması gerekiyor. Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Ege’de sorunlar oluşacak gibi gözüküyor. İç siyasette de ittifak bitmedi, sürprizler olabilir. Yerel seçim sonrasında erken genel seçim gündeme gelebilir” diye konuştu.
Çıkışımız İhracat, üretim ve tasarruf
Ekonomist Murat Sağman ise dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirdiği konuşmasında Türkiye ekonomisinde küçülmenin 2-3 çeyrek daha süreceğini söyledi. Yapısal reformların yapılması gerektiğini ancak yerel seçimler öncesi bunun yapılmasının mümkün görünmediğini anlatan Sağman, Türkiye’nin üretim, ihracat ve tasarruf ile düzlüğe çıkabileceğini vurguladı. Kurun şu anda 4-4.5 TL bandında olması gerekirken 5.40 seviyesinde olduğuna işaret eden Sağman, “Enflasyon beklentilerin üstünde olacak. Enflasyonla mücadele kısa vadede sonuç verir. Fiyat artışını durdurur ama uzun vadede çıkışımız ihracat üretim ve tasarruf. Enflasyon yıl sonunda yüzde 27 olabilir. Aralık ayında Merkez Bankası yeniden faiz artışı yapabilir. 2019 yılında kur daha da artabilir” dedi.
Sıkı tedbirler yerel seçimden sonra
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe de doların 5.5 liraya gelmesinin ekonominin iyiye gitmesi olarak algılanmasının yanlış olduğunu söyledi. Türkiye’de özel sektörün ve vatandaşların ciddi bir borç yükü olduğunun altını çizen Karatepe, ‘Bankacılık sektörünün özel sektör ve kişilerde 500 milyar dolarlık alacağı var. Yurtdışına da 430 milyar dolar borç var. Türkiye’nin ciddi kredi riski var. Türkiye ekonomisi yavaşlama döneminde. En büyük sorunda geleceğe dönük öngörülebilirliğin olmaması. Hükümet yerel seçim öncesi yapması gerekenleri yapmıyor. Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon tahmini yüzde 23.5. Ciddi ekonomik sorunlar var ve enflasyon yükselmeye devam ediyor. Hükümet yerel seçimden sonra çok sıkı tedbirler alacak” diye konuştu.