Taşeron firmaların mağduriyet endişesi

Kamuoyunda “Taşeron” olarak bilinen alt işverenlere bağlı olarak kamu kurumlarında çalışan işçilerin kamu kadrosuna alınma kararı, İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) yapılan toplantıda değerlendirildi. İZTO 34. Güvenlik Temizlik ve Destek Faaliyetler Grubu Üyeleri endişelerini dile getirerek “Geçiş sürecinde alt işverenler mağdur edilmemeli” çağrısı yaptı.  Yasanın çıkması ile sadece taşeron şirketlerin değil devlet kurumlarının da mağduriyet yaşayacağına işaret eden sektör temsilcileri yasanın iptalini ya da ertelenip, görüşlerinin de alınarak yeniden düzenlenmesini istediler.

İZTO’da firmaların büyük ilgi gösterdiği “Taşeron işçi istihdam eden firmaların sorunları ve çözüm önerileri” toplantısında bir sunum yapan İZTO 34. Güvenlik Temizlik ve Destek Faaliyetler Grubu Meslek Komitesi Başkanı ve İZTO Meclis Üyesi Serdar Görkhan Arıkan, alt işverenlerin bugüne kadar pek çok konuda mağdur olduğunu belirterek “Alt işverenler hiçbir hakediş almadan yüzbinlerce liralık sözleşme vergileri ödemiş, bankalardan alacakları teminat mektuplarının maliyetleri altında ezilmiş, kamu-işçi anlaşmazlıklarında gerek işe iade davaları, gerekse kıdem tazminatı ödemelerinde işten çıkarmalarla hiçbir ilgisi olmadığı halde mağdur olmuştur. Bugüne kadar bunca mağduriyete rağmen hizmetlerini sürdüren bu şirketler, bugün başka bir mağduriyet tehlikesiyle karşı karşıyadır. Alt işverenlere bağlı çalışan işçiler kamu kadrolarına alındığında bu işverenlerin durumunun ne olacağı belirsiz. Şu an bu durumda 17 bin şirket var. Bu 17 bin şirket ne olacak? Yaşanacak marka değer kayıpları nasıl karşılanacak?” dedi.

“Firmalar mağdur edilmesin”

Geçiş sürecinin firmaların mağduriyetinin önlenmesi adına kademeli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Arıkan, “Bu süreçte sözleşme fesihlerinin ardından firmalara damga vergileri ve karar pulu bedelleri ivedilikle iade edilmeli. Ayrıca firmaların marka değer kayıpları için de tazminat ödemesi yapılmalı. Pek çok firmanın kamuya hizmet verdiği alanda malzeme yatırımları bulunuyor. Değeri milyonlarca lirayı bulan bu malzemeler de hazine tarafından satın alınarak depolarda çürümekten kurtarılmalı. Bu firmaların ticari hayatlarını sürdürebilmeleri adına başka sektörlere geçişlerinde kolaylıklar sağlanması da önemli. Devletin bu firmalara özel hibe, teşvik ve faizsiz kredi imkanları sağlamasını, bunun yanı sıra SGK ve vergi borçlarının da faizsiz ötelenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Toplantıda diğer Komite üyeleri de görüş ve önerilerini anlatırken, geçiş süresinde daha titiz kararlar alınması gerektiğini vurguladılar.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir