İzmir Ticaret Odası (İZTO) 51. Meslek Komitesi’nin organizasyonu ile AB Destekli Kırsal Kalkınma için Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD 2) ve Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) bilgilendirme toplantısı İZTO’da yapıldı.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ali Osman Öğmen’in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda IPARD 2 projesini yürüten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Fatih Kılıç birer sunum yaparken, toplantının moderatörlüğünü İZTO 51. Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler Grubu Meslek Komitesi Üyesi Emre Pınar Kılıç yaptı.
“Coğrafi işaretleri alıyoruz”
Açılış konuşmasında, tarım konusunun siyaset üstü ve ülkemiz açısından en stratejik sektör olduğunu belirten İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ali Osman Öğmen, sürdürülebilir ve güvenli gıda arzı, kırsal nüfusun azalması, iklim değişikliği ve çevresel tehditler gibi hayati faktörlerin tarımımızı her zaman olduğundan fazla etkilediğini söyledi. İZTO olarak tarım ve hayvancılığa büyük önem verdiklerini söyleyen Öğmen, “İzmir, iklimi ve toprak kalitesiyle tarımda önemli bir potansiyele sahip. Odamız, EBSO, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri olarak İzmir’de ve ülkemize örnek teşkil edecek Dikili ve Menderes’teki tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurma çalışmalarına başladık. Bu toplantıda konuşulacak olan destekler de tarıma yatırımın ve ülkemizin tarımsal kalkınmasının en önemli desteklerini oluşturduğunu söyleyebilirim” dedi. İzmir ile özdeşleşmiş ürünlere coğrafi işaret alarak koruma altına aldıklarını söyleyen Öğmen, “Bölgesel kalkınmaya katlı ve yerel üretimin desteklenmesinde son derece büyük öneme sahip olan coğrafi işaretler alınmasında odamız çalışıyor. İzmir ile özdeşleşmiş lokma, şambali, boyoz ve kumru için coğrafi işaret alındı, İzmir tulum peyniri için çalışıyoruz” diye konuştu.
IPARD 2 sıralama kriterlerinde kadına öncelik
Toplantının moderatörlüğünü yapan İZTO 51. Komite Üyesi Emre Pınar Kılıç, tarımsal destek programlarının çiftçiye proje kültürü kazandırdığını ifade ederek, “Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı ile Türk yatırımcılara, çiftçilere proje kültürü geldi, IPARD Programı ile proje kültürü tarım sektöründe tam anlamıyla oturdu diyebiliriz. Çiftçi yatırımının karlı olup olmadığını, varsa eksik, hatalı ya da kusurlu yanlarını projelendirirken görebiliyor. Bu da başarısız yatırım örneklerinin azalmasını sağlıyor” dedi. Ayrıca her iki programda kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanmasının önemli olduğunu ifade eden Kılıç, “Ancak IPARD 2 programında farklı olarak kadın yatırımcıya verilen sıralamamada öncelik kriterini 5 yıl boyunca devam ettirme zorunluluğu mevcut. Bu da 5 yıl boyunca kadının sektörde faal olmasını sağlıyor. Bu kriter kadının istihdamı açısından çok değerli” diye konuştu.
IPARD 2 hazır, Kırsal Kalkınma Programı çağrısı yakında
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu ise AB destekli IPARD 2 projesinin kapsamı, rakamsal büyüklüğü ve başvuru sürecini anlattı. AB’nin kriterlerine göre şehirlerin belirlendiğini ve Türkiye’de 42 ilin bu destek kapsamında olduğunu ifade eden Uslu, “İzmir maalesef bu kapsamda değil, ancak Manisa ve Aydın bu kapsamda. Kentsel yakınlık nedeniyle İzmirli yatırımcıları da ilgilendiren bir konu olduğu için burada sizlere bu tanıtımı yapmayı önemli görüyoruz” dedi. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Fatih Kılıç da tüm Türkiye’yi kapsayan, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında bilgi verdi. IPARD 2 ile benzer destekler verdiklerini söyleyen Kılıç, “Henüz bu sene için çağrıya çıkmadık, ancak yakın zamanda bunun çağrısı yapılacak. Ancak şunu söyleyebilirim, programımız, destek kapsamı ve alanları anlamında IPARD 2 ile çok farklı değil” dedi.