IPUD Başkanı Kayhan:
“Pamukta kaliteli üretimin artması, gelirimizi katlar ”
İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Turgut Kayhan, pamukta üretim miktarının artırılması yerine kaliteli ürüne yönelmenin, fiyatı artıracağını ve bu şekilde ülke olarak bu üründen daha çok gelir sağlayacaklarını söyledi.
Türkiye’nin dekar başına pamuk üretiminin dünya sıralamasında çok iyi bir yerde olduğunu vurgulayan Kayhan, “Üretim miktarı yerine kaliteli ürüne yönelmek zorundayız. Lif kalitesine odaklanmalıyız. Fiyatı iyileştirebileceğimiz alan burası. Kaliteyi yükseltmek zorundayız” diye konuştu.
Farkımız kalite olmalı
Pamukta hasat sezonunun sonuna gelirken değerlendirme yapan Kayhan, pamuk üretiminde kalitenin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Türk pamuğunun dünyanın en verimli pamuklarından biri olduğunu söyleyen Kayhan, küresel anlamda yatay bir fiyatlama olduğu bir dönemde farkımızı verimden değil, kaliteden göstermek zorunda olduğumuzu kaydetti. Tekstil sektörü ile pamuk üretiminin doğru orantılı olduğunu ve pandemi sonrası küresel tekstil ve moda markalarının artan talebi karşılamak için yoğun bir stok dönemi geçirdiğini söyleyen Kayhan, “Ancak bu dönem sona erdi, buna bağlı olarak talep azaldı. Bu sebeple küresel anlamda fiyat yatay seviyesini korurken ülkemizdeki enflasyon ve kurun artmaması nedeniyle üretici zor durumda kaldı” dedi.
Katma değerli ihracat yapılmalı
Pamuğun katma değerli üretime yönlendirilmesi gerektiğini belirten Kayhan, “Tekstil sektörümüzün içinde olduğu kriz, ihracatta yaşadıkları kur bazlı sorunlar nedeniyle pamuk fiyatı da alımı da yavaşladı” dedi.
Devlet teşviklerinin çok önemli olduğunu söyleyen Kayhan, “Çiftçi üretim için tüm varlığını sezon başında tarlaya koyuyor, hasat zamanı kazanmaya çalışıyor. Bu süreçte meydana gelen her tür sorun çiftçinin zarar etmesi anlamına geliyor. Bunun için devlet teşvikleri çok değerli. Stratejik ürün olan pamuk için desteklerin yanı sıra modern tarım üretimi için, mesela damlama sistemi için de devlet teşvik vermeli” diye konuştu.
Sınırda karbon uygulaması ve kaliteli ürün için: İyi Pamuk
Beter Cotton yani İyi Pamuk Uygulamaları noktasında, Türk pamuğunun dönüşüm geçirmesi için çalıştıklarını söyleyen Kayhan, “IPUD olarak 10 yılda 10 misli büyüdük. 270 çiftçimiz 2700’ü geçti. Tüm üretilen pamuk içinde Better Cotton sertifikalı ürün oranımız yüzde 14’lerde. Hedefimiz bunu yüzde 100 yapmak. Brezilya yaptı, biz de yapabiliriz. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve kapıda karbon vergisi başladığında tekstil firmaları İyi Pamuk sertifikası ile üretim yapmak isteyecek. Bu dönüşüm ister istemez olacak. Bugün yüzde 14 olan Better Cotton sertifikalı üretimini yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.