Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, dövizin yüksek seviyelerde seyretmesinden en çok otomotiv sektörünün etkilendiğini söyledi. İthalatın azaltılıp üretimin ve ihracatın artmasının yolunun üreticiyi teşvikle yatırıma yöneltmek olduğunu söyleyen Akkalay, “Dövizin olağanüstü yükselmesi sebebiyle özellikle iç piyasada satışlar durdu. Bu daralmanın ilacı dövizin dizginlenmesi ve üreticiyi yatırıma teşvik etmektir” dedi.
EGOD Başkanı Akkalay, Döviz kurunun kontrol edilememesi yüzünden otomotiv satışlarında daralma olduğunu ifade ederek, “İthal girdisi olan bir sektörüz, bu sebeple dövizin yükselmesi ve dalgalı seyri bizleri çok etkiliyor. Aynı şekilde araç alımlarında da tüketici alımı durduruyor. Temmuz verilerinde iç piyasada yüzde 35’e yakın bir düşüş söz konusu, ve ağustos verilerinde bu oran daha da artacak. Acilen bunun önüne geçmemiz gerekiyor” dedi.
Dövizi dizginlemek şart
Döviz kurunun kontrol edilmesi gerektiğini belirten EGOD Başkanı Mustafa Akkalay, özellikle iç piyasada teşviklerle üreticiyi yatırıma ve imalata yönlendirmek gerektiğini ifade ederek “Yurtdışına bağlı, ithalat ağırlıklı bir sektörüz. Dövizin artması, girdilerin de artması anlamına gelerek otomotivde ve yedek parçada ciddi bir sıkıntı doğuruyor. Şu anda piyasanın durma noktasına geldiğini söylesem herhalde abartmış olmam” dedi. İlk etapta döviz kurunun kontrol altına alınmasını beklediklerini söyleyen Mustafa Akkalay, ABD ile ilişkilerinin daha fazla gerilmesinden en fazla etkilenecek sektörlerin başında otomotivin geldiğine de dikkat çekti. Otomobil ticaretinde ABD ile Türkiye arasında 1’e 7 oranında dengesizlik olduğunu söyleyen Akkalay, “Bir otomobile ithalatımıza karşılık ABD’ye yedi otomobil ihraç ediyoruz. Orada da bir yaptırım söz konusu olursa otomotiv sektörümüz ciddi hasar alır. Bu nedenle ikili ilişkilerimizin bir an önce makul seviyelere çekilmesi önemli” dedi. Akkalay sözlerini şöyle tamamladı:
“Döviz kuru bu kadar hareketli olmamalı. Bu durumun mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor. Akabinde de üretim ve ihracatın artması; ithalatın azalması lazım. Çok sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz. Bu dönem içinde yeni hükümetin özellikle dış politikada çok akıllı ve stratejik davranması, hareket etmesi gerek. İç piyasada da teşviklerle üreticiyi yatırıma ve imalata yönlendirerek ihracatımızı arttırmamız gerekiyor, tek çıkış yolumuz bu.”