İstanbul Maslak Rotary Kulübü ve Fransa’daki Valenciennes Rotary kardeş kulübünün işbirliği ile başlatılan “Küresel Bağış Projesi” kapsamında, Uluslararası Rotary Vakfı ile yurtiçi ve dışından onlarca Rotary Kulübü’nün bağışlarıyla finansmanı sağlanan iki adet Braille (kabartma yazı baskı makinesi) Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’na teslim edildi.
Dünyada ve Türkiye’de altı bini aşkın görme özürlüye kabartma (Braille) baskılı roman ve dergileri ücretsiz olarak gönderen, görme özürlülerin eğitimleriyle kültürel gelişimlerine ücretsiz hizmet eden, Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı TÜRGÖK, bu baskı makineleriyle daha hızlı ve ekonomik bir şekilde kabartma baskılı roman ve dergiler basabilecek.
Bağış projesi kapsamında görme engelliler için toplam 250 bin TL değerinde iki adet kabartma baskı makinesi ve ekipmanları Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’na (TÜRGÖK) bağışlanacak. Engelliler konusunda gösterdikleri hassasiyet ile bu konudaki projeler içinde özellikle yer almaya özen gösteren İstanbul Maslak Rotary Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Örücü, “TÜRGÖK’ün yüzlerce görme engelli genç ve çocuğa ışık olup onların yüzünü güldürmeyi amaçlıyoruz. Hayata başarıyla hazırlanıp geleceğe umutla bakmalarını sağlamak ve çalışmalarına katkıda bulunmak üzere iki adet yeni teknoloji kabartma yazı baskı makinesi ve ekipmanlarını TÜRGÖK’e kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
“Amacımız okuryazarlığı arttırmak”
11 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu gözlerini kaybeden eğitimci, yazar, çevirmen ve Av. Gültekin Yazgan önderliğinde 2004 yılında İzmir’de kurulan TÜRGÖK, dünyada ve Türkiye’de altı bine aşkın görme özürlüye kabartma baskılı roman ve dergileri ücretsiz olarak gönderiyor. Bu projeye destek veren vakıf, konfederasyon ve kulüplere sonsuz teşekkürlerini ileten TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan, “Görme özürlülerin eğitimleriyle kültürel gelişimlerine ücretsiz destek veren Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı olan TÜRGÖK’ün amacı, görmeyen kişilerin Türkçe okuryazarlık oranını arttırmak, eğitim ve kültürlerine katkıda bulunabilmek ve yaşam kalitelerini yükseltmek” dedi.