Türkiye’de ilk kez özel rehber hazırladı
Firmalara özel “Yangın ve Kimyasal Maddeler Rehberi”
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ), Türkiye OSB’lerinde bir ilke imza atarak, firmaya özel “Yangın ve Kimyasal Maddeler Rehberi” hazırladı. 700 sayfalık rehberde KOSBİ’de faaliyet gösteren tüm firmaların üretim materyali bilgileri alınarak her firmaya özel bir rehber hazırlandı. Rehberin tanıtımı Kemalpaşa Ramada Otel’de düzenlenen ‘Endüstriyel Tesislerde Yangın Güvenliğinin Önemi Sempozyumu”nda yapıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Diren, bu önemli sempozyumun herkesin ortak kaygısı olan yangın güvenliği ve müdahale konularındaki bilgi birikimini paylaşma amacı taşıdığını söyledi.
Endüstriyel tesislerde yangın güvenliğinin sadece işletmelerin sürdürülebilirliği açısından değil, aynı zamanda çalışanların, çevrenin ve toplumun sağlığının korunması açısından da büyük önem taşıdığını söyleyen KOSBİ Başkanı Diren, “Gelişen teknoloji ve değişen endüstriyel yapılar, yangın riskini farklı boyutlara taşımış ve bizlere yeni sorumluluklar yüklemiştir. Bu sempozyumda yangın güvenliği alanında uzman isimlerin katkılarıyla, yangın önleme ve müdahale yöntemlerini, yenilikçi teknolojileri, uygulamalı eğitimleri dinleyeceğiz” dedi.
Diren: “Rehberimiz OSB’lerde bir ilk oldu”
Bir senelik bir çalışmanın ürünü olan “Yangın ve Kimyasal Maddeler Müdahale Rehberi”nin çok değerli bir çalışma olduğunu ve her bir firmanın sektörüne, kullandıkları ürünlere ve farklı yangın risklerine karşı özelleştirilmiş bir rehber hazırladıklarını söyleyen Diren, “Bir basılı ürünü firmaya, bir nüshasını ise dijital platformumuz OSBBİS’e yüklüyoruz. Çok değerli ve olası yangına karşı en hızlı reaksiyonu vermemizi sağlayacak bir rehber hazırladık ve bu OSB’ler arasında bir ilk” diye konuştu.
Her firmaya özel hazırlandı
Açılış konuşmasından sonra “Yangın ve Kimyasal Maddeler Müdahale Rehberi’ni hazırlayan KOSBİ Yangın Önleme ve Afet Yönetim Uzmanı Hakan Erdaş, rehberin içeriği ve hazırlık sürecini anlattı. Firmalarla tek tek görüşülerek o firmaya özel oluşabilecek riskleri önceden belirlediklerini söyleyen Erdaş, “Bu rehber İzmir büyükşehir Belediyesi KOSBİ İtfaiye istasyonu na da teslim edilecek. Böylece olası bir yangında itfaiye ekipleri yangının çıktığı yerin konumunu, içindeki kimyasal maddelerin yapısını, hangi materyal ile söndürülmesi gerektiğini, tesisteki su imkanını, tesisteki yangın önlemlerini, komşu firmalardaki maddelerin yapısına kadar tüm bilgileri ihbar gelmeden önce öğrenmiş olacak. Bu sayede itfaiye bölge sınırlarımız içerisinde gerçekleşebilecek olası bir yangında müdahaleye yola çıktığında neyle karşılaşacağını önceden bildiği için müdahale hızı yükselecek. Ayrıca komşu firmalara olası yangın anında ulaşarak bilgilendirme yapılacak” dedi.
Organize sanayi bölgeleri arasında bir ilk olan yangın risk haritası ve hidrant hatlarının dijitalleştirilmesi çalışmalarını da tamamladıklarını ifade eden Erdaş, “Bu dijitalleşme sayesinde, bölgede yangın önlemlerinin alınmasında ve eğitimlerin sıklaştırılmasında önemli bir adım atılmış oldu. Dijital ortamda işlenmiş hidrant konumları, itfaiye ekiplerine bir avantaj sunuyor. Olası bir yangın durumunda, itfaiye ekipler en yakın hidrantı hızla tespit ederek, zaman kaybetmeden su kaynağına ulaşabilecekler” diye konuştu.
Rehbere firmalar dijital olarak da ulaşabiliyorlar
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kimyasal Maddelere Müdahale El Kitabı ve Ankara İtfaiyesi’nin rehberini kaynak olarak kullandıklarını vurgulayan Erdaş, “Bu rehberin her biri kimyasal madde ve içerikler konusunda firmaya özel hazırlanıyor ve bilgi güvenliği için bu rehber o firma ve itfaiye ile paylaşılıyor. Hem fiziksel hem de dijital olarak da KOSBİ OSBBİS Sistemi üzerinden firmaya özel sayfada bu rehbere ulaşabiliyor. Bu tip bir çalışma Türkiye OSB’leri içinde bir ilk” diye konuştu.
Yangın firmalarından yeni teknoloji müdahale sistemleri
Sempozyumda İzmir Yangın firmasından Burak Özkirişçi ‘Yangın Algılama Sistemlerinin Önemi ve Çalışma Prensipleri” ile ‘Yangında Acil Kurtarma Teknikleri ve Eğitimi’ sunumunu gerçekleştirdi. Mert Yangın firmasından Türker Önal ve Murat Çilingiroğlu ise Sulu Söndürme Sistemleri, Gazlı Söndürme Sistemleri, Yangın Söndürme Tüpleri’ni tanıtırken, günün son konuşmacısı Enriko Aliberti firmasından Berk Koraltan, Cem Atam, ‘Yangın önlemede inovatif çözümler: Otomasyon, video analiz, güvenlik sistem entegrasyonları, sıcaklık algılama sistemleri’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.