KESİAD’dan “Üreten sanayi büyüyen ekonomi” vurgusu

Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KESİAD) geleneksel perşembe kahvaltılarının bu ayki konuğu KESİAD Yönetim Kurulu Koordinatörü Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen oldu.

Toplantının açılışında konuşan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Meriç, yeni döneme Cumhuriyet Balosu ve Ata Anı Evi’nde düzenlenen yönetim kurulu toplantısıyla başlangıç yaptıklarını söyledi.

Konuşmasında ekonomi gündemine de değinen Meriç, “Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 2018 yılı eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 22,4 artarak 14 milyar 456 milyon dolar; ithalat yüzde 18,3 azalarak 16 milyar 326 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayında dövizdeki dalgalanmalarla başlayan, daha sonra yüksek faiz ve enflasyon artışına sebep olan ekonomideki gelişmeler biz sanayici ve iş insanlarını derinden etkiledi. Uzun yıllardır ekonomisinde çeşitli dönemler iniş çıkışlar yaşayan ülkemiz, inanıyorum ki el birliğiyle bu sıkıntılı dönemleri de atlatacaktır. Bizlere sanayici olarak düşen görev, işimize daha güçlü sarılmak, üretmek ve ihracat yapmak olmalı. Derneğimizin sloganına da uygun olarak ekonomideki büyüme sadece ve sadece üretimden geçmektedir. Yani, üreten sanayi büyüyen ekonomi” dedi.

“Toparlanma beklenenden hızlı olacak”

 Toplantıda bir sunum gerçekleştiren KESİAD Yönetim Kurulu Koordinatörü Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen ise ekonomik anlamda toparlanma sürecinin beklenenden daha hızlı olacağını söyledi. Üretilen ürünlerde gelen zamanların fiyatlandırma dinamiklerini bozduğunu ifade eden Küçüközmen, “Fiyatları ya eskisi gibi bırakıp zarar edecek ya da fiyat arttıracaksınız. Fiyat attırmada da tüketicinin ikame yeteneği varsa yapacak yoksa sistemden dışarı çıkacak. Gerek konkordato gerek bazı ihmaller ekonomide yıpranmaya neden oldu. Bence toparlanma süreci tahmin ettiğimizden daha hızlı olacak yani vücut alıştı. Hastalıkları yenme dirayetiniz varsa bunları atlatabilirsiniz ama zararları kalıyor. Eğer ağustos ayında doların ani yükselmesine hazırlıksız yakalandıysanız ciddi borçların altına girmiş olabilir, sıkıntılı dönemden geçmiş olabilirsiniz. Sözleşme tarihlerini dikkate aldığınız zaman sözleşme kaynaklı risklerinizin de olma ihtimali var. Bu zincir denilen bir reaksiyonu beraberinde getiriyor” dedi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir