1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı nedeniyle birer açıklama yapan İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), iş yaşamında kadınların ister yönetici olsun isterse çalışan, kadın olmaktan kaynaklı sorunlarının ortak olduğunu belirterek, bu sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladılar. Kadın hayatının evde de iş yaşamında da zorlukları olduğuna dikkat çeken kadın dernekleri, “Kadınların sorunları ortak, mücadelesi de ortak olmalı” dedi.
EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Duha Baran:
“Kadın çalışanların sorunları çözülmeli”
Öncelikle 1 Mayıs İşçi Bayramı tüm çalışanlara kutlu olsun. Çalışanların özellikle kadın çalışanların birçok sorunu ne yazık ki hala devam ediyor. Yöneticilere uygulanan cam tavan, kadın yönetici ile çalışmak istemeyen erkek çalışanlar ve diğer yöneticiler, kayıt dışı çalışmak zorunda bırakılan kadın işçiler, en ufak sıkıntıda erkek işçilere göre işten ilk çıkarılan olma gibi durumlar hemcinslerimizin temel problemleri. Genç işsizlik sorununu da hep birlikte çözmemiz gerekiyor. Covid-19 nedeniyle bayramlarımızı evlerimizde kutlar durumda olduğumuz bu yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da evlerimizde olacağız. Tüm çalışanların, özellikle kadın çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı tekrar kutlu olsun. Diliyorum her geçen yıl kadın çalışanların sorunlarının azaldığı bir ülke oluruz.
İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin:
“Eşitliksizlikler giderilmeli”
Öncelikle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, ülkemizin tüm çalışanlarına kutlu olsun. İş yaşamında özellikle işçilerin bir çok sorunu mevcut. Ancak bir kadın işçilere yönelik neredeyse ‘erkek değilseniz kabahatlisiniz’ gibi bir algı var. Yöneticinin ötesinde kadın işveren olduğunuzda da kadın olmanın, daha doğrusu erkek olmamanın getirdiği sorunlarla da mücadele vermek zorundayız. Kadın işçi için de bu geçerli. Dünyadaki işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından görülürken, buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak yüzde 10’una sahipler. Dünyadaki mal varlığının ise yüzde birine sahipler. Başka bir deyişle dünyadaki işlerin yüzde 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin yüzde 90’ına ve toplam mal varlığının yüzde 99’una sahipler. Bu eşitsizlik çözülmedikçe ister yönetici olsun, ister işveren, isterse de işçi, kadınların sorunları artarak çoğalmaya devam edecek. Sorunlarımız ortak, mücadelelerimiz de ortak olmalı.
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter:
“Herkese iş güvencesi”
1 Mayıs’ı bir güne sığdırılan bir gün olmak yerine, özellikle korona virüs devam ederken canı pahasına çalışarak yaşamlarını ortaya koyan işçi ve emekçilerin koşullarını iyileştirebilmek adına, tekrar gözden geçireceğimiz bir süreç olarak değerlendirmeliyiz. Bu düşüncelerle 1 Mayıs İşçi Bayramı ülkemizin tüm çalışanlarına kutlu olsun. Covid-19 salgını nedeniyle bu dönemdeki tüm önemli günlerimiz ve bayramlarımızda olduğu gibi işçilerin dayanışma ve mücadele günü olarak belirledikleri 1 Mayıs’ta da alanlarda olmasak da evlerimizde bu günün anlam ve önemini idrak edeceğiz. Bu ülkede işçi kesiminin sorunları birden çok başlıkta toplanabilir. Ancak kadın işçilerin sorunlarının sanıyorum hepsinden fazla olduğunu söylemek mümkün. Güvencesiz çalıştırma, mobbing, taciz, cam tavan, ilk gözden çıkarılan olma, eşitsiz ücret politikası gibi genel işçi sorunlarının üzerinde kadın olmanın getirdiği sorunlarla da mücadele veriyor kadın işçiler. Covid-19 salgını nedeniyle ücretsiz izne ya da işten çıkarmayla yüz yüze kalmış kadın işçileri bekleyen yeni sorun ise işsizliğin 4 milyonun üzerinde seyrettiği bir dönemde yeniden iş yaşamına dahil olmalarının güçlüğü olarak önümüzde duruyor. Özellikle salgın sonrası işe alımlarda işverenler ve kurumların özellikle kadın işçilere öncelik vermesinin bu süreçte mağdur olan kadınların mağduriyetini giderme adına bir adım olacağına inanıyoruz. Ayrıca evlere temizliğe giderek hayatını kazanan kadınların bu süreçte neredeyse tamamının işsiz kalması, güvencesiz olarak sürdürdükleri bu iş yaşamı nedeniyle bu süreçte hiçbir destekten faydalanamamalarına neden oluyor. Bu dönem geçtikten sonra özellikle evlere temizliğe giden kadınların iş güvencelerine kavuşmaları adına daha etkili ve bağlayıcı adım atılması gerektiğini önemle vurgulamak isterim.