İZSİAD’dan üyelerine ‘alacak sigortası yaptırın’ tavsiyesi

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) üyelerini bilgilendirici online toplantılarına devam ediyor. Son olarak İZSİAD Üyesi ve Gemici Sigorta Genel Müdürü Emin Gemici’yi ağırlayan İZSİAD, Devlet Destekli Alacak Sigortası’nı ve devletin bu konuya ilişkin teşviklerini, tahsil edilemeyen alacakların sigorta kapsamına alınma yöntemlerini üyeleri ile paylaştı.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, alacak sigortası ve tüm sigorta konularında uzman olan Gemici Sigorta Genel Müdürü Emin Gemici’yi üyeleriyle buluşturarak dinlemek istediklerini söyleyerek, “Pandemi sonrası işletmelerdeki tahsilat sorunlarına karşı alacak sigortası özellikle bu dönemde çok önemli. Devlet destekli alacak sigortası belki de işletmenizin can simidi olacaktır. Bu konuda yetkili bir ağızdan bu sigortanın ayrıntılarını dinlemek istedik” diye konuştu.

Gemici Sigorta Genel Müdürü Emin Gemici, işletmelerin bilançoda aktifte duran değerlerin tamamını sigorta ettirdiklerini ancak alacaklarını daha önce uygun şartlarda sigorta ettiremediklerini belirterek, “Bu dönemde devlet destekli alacak sigortası ekstra önemli.   Covid-19 nedeniyle dünya ekonomisinde ciddi daralma söz konusu. Bu daralmanın yaratacağı sıkıntılardan bir tanesi de işletmelerin tahsilat sıkıntısı olacaktır. Bu zorluğun önüne geçmek için 25 Mart 2020 tarihinde devlet destekli alacak sigortası tebliği yayınlandı” dedi.

Alacaklarını tahsil edemeyen işletmelerin kendi borçlarını da ödeyemeyeceğini, bunun da domino taşı gibi ekonomiye olumsuz  yansıyacağını söyleyen Gemici, “Bu olumsuzluğun önüne geçmek için bu tebliğ yayınlandı. Önümüzdeki dönemde ekonomideki konjonktürel şartlar gereği bu sigortanın faydası ağır basıyor. Bence işletmeler bu sigortayı yaptırmalı” diye konuştu.

“Kamu alacakları sigorta kapsamı dışında”

Sigortanın kapsamını ve kritik yanlarını paylaşan Gemici, “Bu sigortanın üç şartı var, en az iki yıl faaliyeti olan işletme olmalısınız, alacaklarımızın vadesinin belirlenmiş olması gerekli ve KOBİ tanımına giren işletme olmalısınız”, Ayrıca kamu borcunuzun olmaması lazım (vergi ve SSK” dedi.

360 güne kadar olan vadeli alacakların teminat altına alınabildiğini söyleyen Gemici, “Ancak kamudan alacaklar ve Grup içi satışlardan alacaklar, yurt dışı satışlardan alacaklar, peşin satışlar, bu sigorta kapsamında bulunmuyor. 120 günlük vadesi olan bir alacağınızı bu sigorta kapsamında 1 yıl içinde tahsil edebiliyorsunuz, bu sigorta olmasa mahkeme kanalıyla tahsilat yeri geliyor 3-4 yıl sürebiliyor veya hiç alamıyorsunuz” dedi.

Bir müşteri için en fazla 750 bin TL

Bu sigortayı yaptırırken bilançoda tüm alacaklarınızın büyükten küçüğe sıralanarak Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’ne (ORYM) verildiğini belirten Gemici, ‘Firmaların orada belirlenen reytinglerine göre teminat oranı belirleniyor. Borçlu firmanın reytingine göre belirlenen teminatın yüzde 90 ile yüzde 70 oranındaki kısmı ise ödeme kapsamına alınabiliyor” diye konuştu.

Bir müşteriniz için 100 bin ila 750 bin lira arası teminat talep edebildiğini, daha yüksek teminatlarında talep edilmesi durumunda ORYM tarafından değerlendirildiğini belirten Gemici, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sigortanın güzel taraflarından birisi de poliçe alındıktan sonra edineceğiniz yeni müşterilere teminat verilmesi durumunda ek prim talep edilmemesidir. Böylelikle işletmelerinize kredibilitesi yüksek yeni müşterileri kazandırmak imkanı sağlanmış oluyor. Ancak yeni bir sigorta modeli olmasından dolayı prim havuzu düşük, bu da primlerin yüksek olmasına neden oluyor. Havuzu aşan bir hasar ödemesi yapılması gerekirse diye devlet de eksik kısmı tamamlamayı taahhüt ediyor (reasürans desteği). Bu anlamda pandemi sonrası sıkışık ekonomide iş yapan firmaların bu sigortayı yaptırmasını tavsiye ederim. Ayrıca alacaklarını sigortalamış bir işletme olarak bankalar nezdinde kredibiliteniz de yükseliyor. Müşteriniz ile aranızın bozulmaması için de sizin inisiyatifinize bırakılan 90 günlük bir bekleme de söz konusu. İsterseniz vadesi gelir gelmez bu sigortaya başvurabilir ya da müşterinizi 90 gün bekleyebilirsiniz, bu karar da sizin inisiyatifinizde bulunuyor. Ayrıca bu dönemin popüler hamlesi konkordato ilan eden şirketlerden alacaklarınız dondurulurken, bu sigorta kapsamında siz alacağınızı tahsil edebiliyorsunuz. Ayrıca iflas açıklayan şirketlerden alacağınız varsa bu sayede alacağınız tahsil edilebiliyor.   Bu dönem için elzem bir sigorta poliçesidir bu”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir