Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV), Ege Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) ve Sürdürülebilir Havacılık Derneği (SARES) tarafından ortaklaşa düzenlenen uluslararası katılımlı Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları, Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) Çalıştayı, 4 Nisan 2019 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Çalıştay’ın tanıtımı için yapılan basın toplantısı’na EGEV Yönetim Kurulu Üyeleri ile Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Güneş ile Ege Üniversitesi Ege PLM Mükemmeliyet Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semil Ötleş katılarak bilgi verdiler.
Havacılık, Endüstri 4.0, PLM ve Dijitalizasyon konusunda ülkemiz sanayi ve ileri gelen kurumlarının vizyonu, yaptıkları, alınan tedbirler, gelecekten beklentiler konularında Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Bölge temsilcileri ve TAİ / TEİ gibi kurumların uzmanları, Ege Üniversitesi ve ilgili üniversitelerin öğretim üyeleri tarafından irdelenecek. Çalıştay çıktılarının, ülkesel ve bölgesel kalkınmada önemli sonuçlar doğurması beklenirken, Çalıştay’da ayrıca havacılık sektöründeki endüstri 4.0 uygulamaları, nesnelerin interneti gibi son dönem sanayi devrimi olarak kabul edilen konuların havacılık sektöründeki yansımaları değerlendirilecek.
EGEV olarak böyle bir çalıştay’ın düzenleyicileri arasında olmanın önemine dikkat çeken EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, “İzmir’de uluslararası havacılık çalıştayı düzenlemek, hem kent adına hem de havacılık sektörü açısından son derece değerli. Özellikle küresel öngörüler, Endüstri 4.0, yeni sanayi devrimi ile ilişkili teknolojilerin daha çok uygulama alanı bulacağını ve sürekli yükselen bir eğilim göstereceğini işaret etmektedir. 2020 yılında birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak. Nesnelerin interneti pazarının büyüklüğü 656 Milyar dolardan 1.7 Trilyon dolara çıkacak. Tüm bu değişen teknolojik alanın havacılık sektöründeki yansımalarının değerlendirileceği çalıştay çıktıları hem sektöre hem de bu alanda bilimsel çalışmalar yürütenler için önemli birer veri kaynağı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Türkiye’nin ilk PLM Merkezi Ege Üniversitesi’nde
Endüstri 4.0’ın önemli bir bileşeni olan Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi’nin (PLM), bir ürüne ait tüm mühendislik, imalat ve bakımına yönelik bilgileri, dijital ortamda saklayıp, kontrol edip, farklı profildeki kullanıcıların hizmetine sunan bir platform olduğunu belirten Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Güneş, Ege Üniversitesi bünyesinde PLM konusunda çalışmalar başlatıldığını ve bir çalışma grubu oluşturulduğunu ifade etti. Çalışma grubunun PLM konusunda uluslararası düzeyde etkin araştırmalar gerçekleştiren Alman üniversite ve araştırma merkezlerini ziyaret ettiğini belirten Güneş, “Teknolojik gelişmeler hakkında bilgi alışverişi sağlayan ve akademik ilişkilerin kurulmasını sağlayan PLM çalışma grubunun düzenlediği konferans, çalıştay, makale ve farkındalık yaratma süreçlerinin sonunda Ege Üniversitesi Senatosu’nun kararı ile Türkiye’nin ilk PLM Merkezi Ege Üniversitesi bünyesinde kurulmuş oldu” dedi.
Prof. Güneş, bir ürünün fikir aşamasından başlayarak tasarlanması, kullanılması ve ömrünü tamamlayıp, yeniden dönüşümüne kadar tüm süreçlerin yönetilmesini ifade eden PLM’nin amacının, ürün gelirlerini arttırmak, ürünle ilgili maliyetleri azaltmak, ürün portföyünün değerini ve hem müşteriler hem de hissedarlar için mevcut ve gelecekteki ürünlerin değerini en üst düzeye çıkarmak olduğunu ifade etti.
Havacılık ve uzay sektörleri, özellikle savunma sanayiinin en önemli bileşenlerinden birisi olduğunu vurgulayan Prof. Güneş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Havacılık ve uzay sektörleri benzer teknolojik paydadan beslenerek ortak bir sanayi yapılanmasında verimli bir şekilde yapılanırlar. Dünyada havacılık ve uzay sanayii gelişmiş ülkelerde askeri havacılık ve uzay konularının ilk adım olduğu, bunu kaçınılmaz bir şekilde sivil havacılık ve uzay faaliyetlerinin takip ettiğine şahit olmaktayız. Bu anlamda bu tarz çalıştaylar sektörün geldiği yer ve gittiği yönün belirlenmesinde büyük katkılar sağlıyor”