“Ticari ve ekonomik iş birliktelikleri artmalı”
Sezgin: “Azerbaycan ile ticareti geliştireceğiz”
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, Türkiye Azerbaycan İş Forumu düzenledi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Toplantı Salonu’nda, Avukat Ceren Tekin moderatörlüğünde düzenlenen forum kapsamında gerçekleştirilen “İzmir-Bakü İş Geliştirme ve Dış Ticaret” panelinde; Türkiye-Azerbaycan ticari ilişkilerinin genel durumu ve karşılıklı iş birliği fırsatları anlatılarak sektörel değerlendirmeler yapıldı.
Forumun açılış konuşmasını yapan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, “Kadın hareketi olarak iş dünyasında sesimizi duyurmak, görünür olmak için elimizden geleni yapıyoruz. İZİKAD olarak çevremize, dünyamıza iz bırakmak istiyoruz. Burada oluşturduğumuz STK bloğu sadece sosyal dayanışma değil ticari bağlar kurmamızı sağlıyor. Güvene dayalı ilişkiler bizi farklı kılan unsurlarımız arasında yer alıyor” dedi. Burada kurulan bağların, uzun süreli ilişkilerimizin başlangıcı olacağını ifade eden Sezgin, “Burada kurulan ağlarla büyük bir bağ kuracağız. Çok değerli iş insanları aramızda. Umarım harika birlikteliklerimiz olur, güzel bir iz bırakırız. Birlikte güzel projeler yapalım” diye konuştu.
AQSİA Yönetim Kurulu Başkanı Sakine Babayeva da amaçlarının kadın girişimcilerin ayağa kaldırılması ve güçlendirilmesi olduğunu belirtti. İş birliği toplantılarının öneminin altını çizen Babayeva, iş kadınlarının her zaman bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Tutan: “Azerbaycan ile ticaret arttırılabilir”
İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan ise, Türkiye’nin Azerbaycan ile tarihsel olarak çok güçlü bağlara sahip olduğunu belirterek, “Azerbaycan’ın toplam dış ticaretinde, ihracatta yüzde 15’lik, ithalatta ise yüzde 12’lik paya sahibiz. İzmir, ihracat verilerine göre, 2022 yılında Azerbaycan’a 100 milyon dolar ihracat, Azerbaycan’dan 69,6 milyon dolar ithalat yaptı. Kentimiz, çok sektörlü esnek üretim alt yapısına sahip. Özellikle tarım, gıda, tekstil ve sağlık alanındaki potansiyelimizi üst seviyelere taşımak için birlikte çalışabileceğimizi ve kentimiz ile Azerbaycan dış ticaretini daha da artırabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Zandar: “Azerbaycan’da etkinlikler yapmalıyız”
Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, “Türkiye Azerbaycan Ticari İlişkilerinin Genel Durumu ve Karşılıklı İş Birliği Fırsatları” hakkında bilgi verdi. Zandar, Azerbaycan’ın çok büyük geçmişe sahip olduğumuz bir ülke olduğunu belirterek, “Fakat Ege olarak ikili ilişkileri artırmak için çok büyük bir efor sarf etmediğimizi görüyoruz. Bunu geliştirmeliyiz” dedi. EİB çatısı altında Azerbaycan’a yapılan ihracatın oransal olarak düşük olduğunu belirten Zandar, bunun nedeninin ticaretin üretici olan Ege bölgesinden değil İstanbul üzerinden yürümesi olduğunu söyledi. Ege olarak Azerbaycan’a yaptığımız ihracat oransal olarak yüzde 2’nin altında olduğunu söyleyen Zandar, “Bunun büyük sebebi yaptığımız ticaretin büyük çoğunluğunu İstanbul üzerinden yapıyor olmamız. Havayolu ulaşımı konusunda ticari uçuşların artırılması gerekiyor. Turist taşımak ile ticaret yapan insanları taşımak aynı değil. Bunlara önem vermek, sekansları artırmak lazım” diye konuştu.
Güler: “Peyzaj sektöründe Azerbaycan ile ilişkilerimiz çok iyi”
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler, “Türkiye Azerbaycan İş İlişkilerinde Peyzaj Mimarlığı Hizmetleri ve Ticareti”ni anlattı. Firmalarının, 2007’den beri Azerbaycan ile çalıştığını aktaran Güler, “16 yıldır iş ilişkilerimiz aktif ve kesintisiz olarak devam ediyor” dedi. Dil-kültür birliği ve tarihsel geçmişin iş ilişkilerinde çok avantaj sağladığını söyleyen Güler, “Avrupa piyasasına bakıp karşılaştırdığımızda orada yaşadığımız hiçbir sorunu Azerbaycan ile yaşamadık. Sektörümüzde Avrupa’ya açılan kapısı olarak görüyoruz kendimizi. Bu nedenle İzmir’de sektörümüzde Azerbaycan ile ilişkilerimiz çok iyi ilerliyor” ifadelerini kullandı.
Çetinkaya: “Yenilenebilir enerjiye geçişi iklim krizi hızlandırdı”
SOCAR Türkiye Rafineri ve Petro Kimya İş Birimi Pazarlama Müdürü Dr. Mevlüt Çetinkaya, “Enerjide Dönüşüm ve Sektöre Yansımaları” konusunda değerlendirmelerini paylaştı. Çetinkaya, Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi ve doğrudan dış yatırımcısı olan Azerbaycan Devleti’ne ait SOCAR Türkiye ve PETKİM arasındaki iş birliğini “mükemmel” olarak yorumladı. Enerjideki dönüşüme dair açıklamalarda bulunan Çetinkaya, “Enerjide en önemli dönüşümü iklim krizi yarattı. Fosil yakıtlardan çıkıp yenilenebilir yakıtlara gidiyoruz ve bu çok zor. Giderek artacak ve artmak zorunda. Yenilenebilir enerjinin bazı kısıtları var. Yenilenebilir enerjinin kesintisiz olması, ucuz ulaşılabilir olması haksız rekabete yol açamaması gerekiyor. En büyük problem haksız rekabet. Artık sınırda ürünlerin yeşil pasaportu olacak. Mühim olan bunların uluslararası rekabete uygun bir şekilde dizayn edilmesi” sözlerine yer verdi.
Aygün: “Enerjide bağımsızlık ekonomide bağımsızlık demektir”
AHA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Elvan Aygün “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Enerji Depolama Sistemleri ile Birlikte Şebekeye Entegrasyonu”na dair bilgilendirmelerde bulundu. Enerjinin gelecekte hayatını en çok kolaylaştıran ve zorlaştıran başlıklardan biri olacağını belirten Aygün, “Ekonomik bağımsızlığın karşılığı bugün paraysa bir süre sonra enerji olacak. Bizler artık dijital insanlarız. Doğal yaşamıyoruz. Çağ bunu gerektirdi. İlerde devletler, ekonomik bağımsızlıklarını enerjideki bağımsızlık ile eş zamanlı götürmek zorunda kalacaklar” diye konuştu.
Telcioğlu: “Güven ve hukukla her yerde iş yapılabilir”
TAYKON Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ömer Telcioğlu, “Ticari İşbirliklerinin Geliştirilmesi” konusunda konuştu. Azerbaycan’la ilişkilerin son dönemde azaldığını dile getiren Telcioğlu, “Oradaki üreticilerin artık bizim ürettiğimiz ürünleri üretiyor olması pazar payımızı azaltıyor. Fırsatlar bitmiyor tabii” dedi. Telcioğlu, “İlk ihracata başladığımızda bürokrasi sorununu yaşıyorduk. Ticaret yapmak istediğiniz ülkede ilk olması gereken konu güven. Güven ve hukuk varsa her yerde her işi yapabilirsiniz. Bu anlamda Azerbaycan ile işbirliklerini önemli buluyorum ve çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
Nacar: “Kozmetikte Rusya pazarına Azerbaycan’dan girebiliriz”
ESSİ Güzellik Merkezleri Kurucusu Zübeyde Nacar, “Türk Kozmetik Ürünlerinin İhracatı”na dair bilgi vererek “Markalaşmanın Önemi”ni vurguladı. Kozmetik sektörünün özellikle pandeminin ardından çok ciddi büyüyen bir sektör haline geldiğine dikkat çeken Nacar, “Kozmetik sektöründe kar marjı çok yüksek, riski yok, alıcısı çok, tüm dünyaya satabiliyorsunuz. Ne olursa olsun etkilenmeyen bir sektör” dedi. Azeri girişimcilere seslenen Nacar, “Azeri girişimci ve yatırımcılar için kozmetik markalarını oluşturup Rusya pazarında yer alabilirler. Biz Rusya pazarında yokuz. Biz onlar için üretebiliriz onlar pazarlamasını yapabilirler” ifadelerine yer verdi.
Penelden sonra Azerbaycan iş insanları ile Türk iş insanları B2B görüşmeler gerçekleştirerek ikili anlaşmalara imza attılar.