İş dünyasında kadının rolünü tartıştılar

Elmasoğlu: “Kadın güçlenirse toplum güçlenir”

Sivri: “Cinsiyet eşitliği ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirliğimizin temel taşıdır”

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Türkiye ve Avrupa Birliği’nde iş dünyasında kadının rolünü masaya yatırdı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, “Cinsiyet eşitliğinin ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirliğin temel taşı olduğunu söyledi.

Cinsiyet eşitliği sağlanmalı

Kadınların toplumdaki siyasi, sosyal ve ekonomik statüsünün güçlenmesi, demokratik gelişmişliğin ve toplumsal refah seviyesinin en önemli göstergelerinden biri olduğuna işaret eden Sivri: “Türkiye, OECD ülkeleri arasında kadınların işgücüne oldukça arka sıralarda.  Kadınların yönetici pozisyonlarında yer almasında 39 ülke arasında 37’inciyiz. Kadınların kendi işinin sahibi olmasında 36 ülke arasında 35. durumdayız. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alma hedefi kadınların ekonomik hayattaki rol ve üretkenliğinin artması ile orantılıdır. Bunun için ülkemizde daha çok kadın lider, mucit, bilim insanı, hakim ve yönetici görmek istiyoruz. Cinsiyet eşitliği sağlanmış bir çalışma yaşamının günümüz liderlik anlayışına destek verecek şekilde çok daha demokratik, rekabetçi yaratıcı ve iletişime açık olacağına inanıyoruz” dedi.

Kadın güçlenirse toplum güçlenir

ESİAD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Betül Elmasoğlu ise, AB üyesi ve aday ülkeler arasında kadınların iş gücüne katılma oranı en düşük ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti. Yaklaşık 30 milyon kadın çalışma hayatında yer alabilecekken bunun üçte ikisinin sosyal ve iş hayatının dışında kaldığını belirten Elmasoğlu, “Kadınlarla erkeklerin omuz omuza olmadığı bir ülkenin refah seviyesine ulaşması mümkün değildir. Kadın güçlenirse toplumda güçlenecektir. Gelişmiş demokrasi iş dünyasında kadın istihdamının artırılmasına ve kadına yönelik şiddetin azalmasına bağlıdır” diye konuştu.

Kadınlara olumlu ayrıcalık

Prof. Dr. Meryem Koray ise cinsiyet eşitliği için sadece kadınlarla ilgili yasaların değişmesinin yeterli olmadığını, daha geniş bir perspektiften düşünülmesi gerektiğini söyledi. Öncelikle kadınların istihdam artışının sağlanması gerektiğini vurgulayan Koray, “Sosyal devlet anlayışı önemli. Sosyal devlet anlayışından uzaklaştıkça toplumsal cinsiyet eşitliğinden uzaklaşıyoruz. Kadının çalışma hayatına katılmasının önünde, ev işleri, çocuk bakımı gibi engeller var. Bunları bertaraf etmek için çalışmalar yapılması gerekiyor.  Her şeyden önce yasalar ve kurumlarda eşit davranmayı bir ilke olarak kabul etmeli ve buna uygun davranılmalı.  Pozitif ayrımcılık uygulanmalı. İstihdam ve eğitim başta olmak üzere her alanda kadınlar için kotalar konulmalı” dedi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir