İKG’den Dünya Girişimci Kadınlar Günü söyleşisi

‘Cesur Topuklar’ girişimcilik öykülerini paylaştı

“Harekete geçen kadınlar başarılı oluyor”

“Kadınlar fırsatları takip etmeli”

Dünya Girişimci Kadınlar Günü kapsamında İzmirli Kadın Girişimciler Derneği (İKG) ve Konak Belediye iş birliği ile düzenlenen ‘Cesur Topuklar’ panelinde girişimcilik öyküleri paylaşıldı. Kadın girişimcilere yönelik birçok fırsatın olduğu, kadınların bu fırsatları değerlendirerek iş yaşamında daha görünür olabileceklerinin dile getirildiği panelde, harekete geçen kadınların her zaman daha başarılı olduklarına dikkat çekildi.

Cesur topuklar kadınlara ilham veriyor

BASİFED Seminer Salonu’nda yapılan panelin açılışında konuşan İzmirli Kadın Girişimciler Derneği (İKG) Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Sivri Avcı, İzmirli girişimci kadınları bir araya getirmek ve dayanışma oluşturmak amacıyla derneklerini kurduklarını söyledi.

Başarılı kadın girişimci öykülerinin kadınlar için rol model olduğunu ve kadınlara ilham verdiğine işaret eden Avcı, “Girişimci kadınlar bu şehir ve ülkeleri için çalışıyor. Dünyadaki İzmirli girişimcileri de bu işin içine katmak zorundayız. Güçlü ve cesur kadınların sayısı artığında daha refah dolu ve daha medeni bir ülke olacağız. Kadınlar geleceğimiz için çok değerli” diye konuştu.

Kadın başkanlarla İzmir’de tarih yazılıyor

Panelin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, siyasete kadının karar mekanizmalarında daha çok yer alması gerektiğini belirterek, bugüne kadar sadece 6 kadın belediye başkanının hizmet ettiği İzmir’de bugün omuz omuza çalışan 8 kadın belediye başkanı ile tarih yazıldığını söyledi.

Fırsat eşitsizliği başta olmak üzere kadının birçok sorunu olduğunun altını çizen Mutlu, “Biz Belediye olarak kadın istihdamını artırmaya çalışıyoruz. Bugün belediyemizde 20 kadın süpürgeci işbaşı yaptı. Kadına şiddetle mücadele için sığınma evleri açıyoruz. Çalışan kadınların çocukları için kreşler açıyoruz. CNS operatörleri yetiştirmek için eğitimler veriyoruz. Kadın belediye başkanı olarak kadının her alanda ön plana çıkması için de çalışmaya devam edeceğim” dedi.

BASİFED’den Kadınlara pozitif ayrımcılık

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş ise kadınların Türkiye’de başarılı olması için erkeklere göre ne yazık ki daha çok çalışması gerektiğini söyledi. BASİFED bünyesinde kadınlar için pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Güneş, “Düzenlediğimiz Kadın Kongresi ile her alanda kadının sesinin duyulmasını sağlıyoruz. 2025 yılı Şubat ayında 4. Kadın Kongremizi gerçekleştireceğiz. Bu yıl Federasyon bünyesinde yer alan dört kadın derneği ile ilk defa ortak bir proje hazırladık. ‘Geleceği Tasarlayan Kadınlar’ projemizle iş yaşamında 1 ila 5 yıldır yer alan kadınlara eğitim desteği veriyoruz. Türkiye’de kadın olmak çok zor ama biz kadınların zorlukları aşması ve iş dünyasında da erkeklerle yan yana çalışarak ülke ekonomisine daha çok katkı sağlanması konusunda mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Hülya: “Kadın çocuk doğuruyor, iş mi kuramayacak?”

Açılış konuşmalarının ardından Gazeteci Mete Tamer Omur’un moderatörlüğünü yaptığı panelde Bfit ve Muzipo Kurucu Ortağı Dr. Bedriye Hülya ile Group Shift Kurucusu Prof. Dr Gülüzar Kurt Gümüş girişimcilik öykülerini kadınlarla paylaştılar.

Bfit ve Muzipo Kurucu Ortağı Dr. Bedriye Hülya, Bfit’i 6 kadın arkadaşı ile birlikte kurduklarını ve sadece kadın girişimcilere franchising verdiklerine dikkat çekerek, pandemiye rağmen ayakta kalmayı başardıklarını söyledi. Çocuk doğuran kadınların da işlerini kurabileceklerini ifade eden Hülya, “Kadınlar girişimcilik konusunda çok düşünmemeli. Harekete geçenler başarılı oluyorlar. Her kadın girişimci olacak diye bir kural yok. Gönüllü çalışmalara da katılabilirler. Yarı zamanlı da çalışabilirler. Yeter ki kadınlar evinde oturmasın. Evin dışına çıksın” diye konuştu.

Gümüş: “Kadınlar fırsatları takip etmeli”

Group Shift Kurucusu Gülüzar Kurt Gümüş ise Çorum’un bir köyünden gelip, finans alanında öğretim üyeliği ile birçok girişimin kuruculuğunu yaptığı belirterek, kadınlara yönelik birçok fırsatın olduğunu, bunların takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kadınların iyi iş fikri olması ve bunu iyi araştırarak yatırıma dönüştürmeleri gerektiğini anlatan Gümüş, “Türkiye’de girişimcilikte kadınlar destekleniyor. Kuluçka merkezine ücretsiz başvurabilir. Bakanlıkların desteklediği süreçler var. Kadınlar girişimcilik ile ilgili fırsatları takip etsin. Her şey kötü diye düşünüp kabullenmiş çaresizlik var. Bu aşılmalı. Kadınların fırsatlardan haberdar olarak ‘ne yapabilirim’? diye bakmaları gerekiyor. Türkiye’de ortalama herkes 4 saatini instagrama ayırıyor. Sonra da zamanımız yok deniliyor. Bu süreyi kendi gelişimimize harcasak, her şey çok farklı olacaktır” dedi.

ŞİİR İLETİŞİM AJANSI

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir