Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü ve Genç İzimder Öğrenci Topluluğu’nun beraber düzenlediği Finans İktisat Sempozyumu’nun ikinci günün ilk oturumu olan “Finans Dünyası’nın Bugünü ve Yarını” etkinliği Ege Finans Derneği (EFD) üyeleri Coşkun Küçüközmen, Şefik Sarıkaya ve Bülent Ocak’ın sunumlarıyla Prof. Dr. Ömer Yiğitbaşı konferans salonunda yapıldı.
Dijital konular iyi takip edilmeli
Öğrencilere kariyerleri ile ilgili tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, finansal teknolojilerin çok kısa sürede bir gelişme gösterdiğini ve bu gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Dünyada bankacılık sektöründe on yıl önce bulunmayan Çin’in şu anda ilk onda dört bankası olduğunu ifade eden Küçüközmen, “ Bankacılık sektöründe Çin’in aldığı yolu tahmin edin. Amerika 350 milyon insanlar uğraşırken, Çin 1.5 milyar insanın verisini inceliyor. 1.5 milyar insanın verisini incelemek finansal teknolojik gelişmelerle mümkündür. Brexıt süreci sonrasında İngiltere finansal teknolojilerin merkezi olma yolunda ilerliyor. Bu finansal teknolojilerin arkasında iyi bir yazılım, iyi bir server, iyi bir bilgisayar iyi bir eğitim yatmaktadır. Dijital konularda gelinen noktaları çok iyi takip etmeniz lazım” dedi.
Herkes için finansal okuryazarlık
Finans Denizinde Yüzmeyi öğrenmek adlı sunumunu yapmak üzere kürsüye gelen Şefik Sarıkaya, finansal alanda gelişmelere takip edebilmek ve bu olguları yorumlayabilmenin tek yolu iyi bir eğitim almadan geçtiğini vurguladı. Türkiye’deki insanların bütçesini planlamadığına vurgu yapan Sarıkaya, “Hayatın her alanında finansal ve ekonomik terimler karşımıza çıkmaktadır. Günlük ekonomik olayları yorumlayabilmek ya da firmalarda iyi bir yönetici olmanın tek yolu finansal okuryazarlıktan geçmektedir. Bu yüzden herkesin bu konuda çaba göstermesi ve fikir sahibi olması gerekiyor. Finansal okuryazarlık sayesinde bilgileri nereden öğrenmeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Bilgiyi nerden temin edebileceğinizi öğrenirseniz hayatınız daha da kolaylaşacak” diye ifade etti.
Bankacılık sektörümüz dünyadan ileride
Bankacılık sektörünün gelişmelerine değinen ve Türkiye banka sektörünün iyi bir ivme kazandığını dile getiren Bülent Ocak, teknolojik gelişmelerle beraber bazı mesleklerin kaybolacağını, dünyanın gidişatını iyi okumak gerektiğini ifade etti. Bankacılık sektörünün dijitalleşmesiyle birlikte bankadaki sistemlerin değiştiğini belirten Ocak, “ Teknolojik gelişmelerle birlikte zaman çok hızlı akıyor. Bir gördüğümüz bilgi bir kez daha karşımıza çıktığında bilgi eskimiş oluyor. İnternet ve bilişimin bu kadar geliştiği bir dönemde yaratıcılık, geleceğe bakış, geleceği şekillendirme çok önemlidir. Bizim de bu sisteme bir an önce ayak uydurmamız gerekiyor. Ülkemizde bu durumun farkında olan en büyük sektörün bankacılık olduğunu görüyorum. Çok ciddi yatırımlarla teknoloji firmaları satın alıyorlar. Ülkemiz bankacılık sektöründe dünyadan biraz daha ileride” diye konuştu.