ESİAD GENÇLERİ FORUMDA BULUŞTURDU

Haber ve Fotoğraf: Alpay Sönmez

ESİAD bünyesinde bulunan AB İzmir Bilgi Merkezi, Avrupa Kültürel Miras Yılı kapsamında İzmir AB Gençlik Forumu düzenledi. Aziz Vukolos Kilisesi’nde yapılan foruma üniversite öğrencileri büyük ilgi gösterirken, yapılan interaktif sunumlar ilgiyle takip edildi.

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri’nin yaptığı açılış konuşmasında ESİAD’ın 26 yıldır Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci ile ilgili toplumda farkındalık yaratılması konusunda çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, bu doğrultuda her yıl öğrencilerin katılımı ile gençlik forumu düzenlediklerini söyledi. 1996 yılından beri Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile işbirliği içinde İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi olarak birçok etkinlik organize ettiklerinin altını çizdi.

Dünyada kültürel mirasa saygının, gelişmenin ön koşulu olduğunu ifade eden ESİAD Başkanı Sivri, kültürün insan gelişimi ve medeniyetin merkezinde yer aldığını belirtti. Kültürün diyaloğu tetikleyip insanları bir araya getirdiğini ifade eden Sivri, “Bunu yaparken de bölmekten ziyade bütünleştirir, yaratıcılığı ve ifade özgürlüğünü gerekli kılar. Bu sene Avrupa Kültürel Miras Yılı ile amaçlanan farklılıkta bütünleşebilme, kültürel ve dilsel çeşitliliğe saygı ve ortak kültürel mirasın desteklenmesi amaçlanıyor. Bu gençlik forumunda da hedefimiz budur” dedi.

AB 2018 Türkiye Ülke Raporu değerlendirmesi

2018 Türkiye Ülke Raporu ve Genişleme Stratejisi Belgesi hakkında da bir değerlendirmede bulunan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, AB üyelik sürecinin hem küresel rekabette daha güçlü bir Türkiye hedefi hem de ortak ve evrensel değerlerimiz yönünde Türkiye’nin sosyal refahına katkısı açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin insan hakları, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi konularda Türkiye’nin kendisinden hızla ayrıştığını ifade etmesinin son derece üzüntü verici olduğunu söyleyen ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, “Öte yandan Türkiye’nin AB’ye aday ülke olduğu bir kez daha teyit edildi. Müzakerelerin ve sürecin işlemeye devam etmesi için, Kopenhag kriterleri açısından ilerleme gösterilmesi ve Türkiye’nin reform gündemine geri dönmesi iş dünyasının sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip. Bu doğrultuda adayların üyelik sürecine destek vermekten sorumlu olan Avrupa Komisyonu’nun müzakerelerin yeniden işlemesi için tarafları yönlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Bu, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ya da bazı fasıllarda müzakerelere devam edilmesine yönelik karşılıklı irade gösterilmesi çerçevesinde olabilir.”

“Folklor, ezgiler, danslar: Kültür öğeleri”

Açılış konuşmasından sonra “Kültür ve Kültürel Mirasın Tanımı” başlığıyla ilk sunumu Prof. Dr. Aylin Göztaş interaktif bir formatta yaptı. Kültürü oluşturan folklorları irdeleyen, danslardan şarkılara kadar kültürü oluşturan öğelere değinen Göztaş’tan sonra kürsüye gelen Uğur Yüce ise İzmir’de kültürel mirasın örneği kapsamında TARKEM hakkında bilgi verdi.

Toplantının ikinci bölümünde ise AB Uzmanı Can Baydarol’un moderatörlüğünde İzmir Arkeoloji Müzesi’nden arkeolog Mustafa Kiremitçi ve Antalya Eğitim Kültür Vakfı Üniversitesi’nden Sosyolog Prof. Dr. Ercan Tatlıdil’in konuşmacı olarak katıldığı “Kültürel Miras: Farklı Bakış Açıları” başlıklı bir panel yapıldı. Panel sonrası kolaylaştırıcı olarak Tatlıdil, Kiremitçi ve Baydarol’un görev aldığı bir çalıştay düzenlendi. Öğle yemeği sonrası ise Sunay Akın “kültür ve kimlik” bileşenleri ile bilginin ve toplum hafızasının önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Bilginin üretilen ve yönetilen bir güç olduğundan hareketle, kültürler için bilginin, toplum hafızasının ve sorgulamanın önemine değindi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir