EGSD Başkanı Abay: “Artık siyaset değil, ekonomi zamanı”

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento Seçimleri’nin tamamlanmasıyla iş dünyası ekonomiye odaklanma mesajları vermeyi sürdürüyor. Tekstil ve hazır giyim sektörünün önde gelen firmalarının üyesi olduğu Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay, seçim atmosferinde ekonomilerin çok da sağlıklı işlemediğini ifade ederek “Artık siyaset değil, ekonomi zamanı”  dedi.

Yüksek döviz kuru, iki haneli enflasyon ve cari açık ile Türkiye ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Abay, böylesi zor bir dönemden geçerken bir de seçim atmosferinin ekonomimize ekstra yük bindirdiğini ifade ederek, “Seçimin tamamlanması ile artık herkesin ekonomideki bu kötü tablo üzerine yoğunlaşması gerekiyor. Yapısal reformların hayata geçirilmesi artık elzem vaziyette. Günü kurtaracak hamlelerin artık bu yaraya merhem olma imkanı yok” dedi.

Cari açık veren bir ülke olarak ihracatın önemine vurgu yapan EGSD Başkanı Abay, özellikle hazır giyimde Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü olduklarını vurguladı. 17 milyar dolarlık 2017 ihracat rakamını 2018 yılında yukarıya taşımamız gerektiğini söyleyen Abay, “Ancak ekonomimizdeki bu kırılgan yapı ve seçim havası bu hedefleri yakalamada tüm sektörleri olduğu gibi tekstil ve hazır giyim sektörünü de zorluyor. 2018’in ilk iki çeyreğinde gerçekleşen büyüme rakamları yüksek olsa da beklenti son iki çeyrek için durağan. O sebeple hızla seçim havasından çıkıp ekonomiye odaklanmamız şart” dedi.

“Katma değerli üretim için yatırım şart”

Hazır giyimde kilogram başı ihracat rakamının 20 dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Abay, “Bu rakamı 30-40 dolarlara çekmemiz gerekiyor. Bu da daha fazla katma değerli üretim ile olur. Endüstri 4.0’ın konuşulduğu bir dönemde daha fazla katma değerli üretim de ancak donanımsal yatırımla olur. O sebeple bu yatırımların yapılabilmesi için ekonomide güven, özellikle hazır giyimin en çok ihracat yaptığı bölge olan AB ile ilişkilerin daha olumlu bir havaya dönmesi büyük önem arz ediyor. Ekonominin dümenindeki ellerin bu gerçekleri görerek hareket etmesi hem Türkiye hem de tüm sektörler için önemli” diye konuştu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir