Dr.Melek Karaçam: “Aşk Beyinde Hormon Fırtınasıdır”

Üzülmeyin, Aşkınız Bitmedi

Sadece Hormonlarınız Değişti!

İnsanlık tarihi kadar eski bir duygu olan aşkı anlamak çok karmaşık görünse de aslında aşk, beyindeki hormon fırtınasından ibaret. İlişkilerde bir süre sonra aşkın bittiği söylense de bilim, aşkın bitmediğini sadece hormonların değiştiğini savunuyor. Aşkın başlangıçta dopamin, serotonin gibi hormonlar sayesinde tutkulu ve heyecanlı bir duygu yarattığını belirten Dr.Melek Karaçam, zamanla oksitosin ve endorfinlerle daha sakin, güvenli ve bağlı bir şekle dönüştüğünü söyledi.

Aşkın evrimsel olarak hayatta kalma, üreme ve sosyal bağlanmayı desteklemek için geliştiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr.Melek Karaçam, “Aşk, üç temel aşamadan oluşan bir süreçtir: arzu, çekim ve bağlılık. Bu aşamalarda farklı kimyasallar yani hormonlar devreye girer ve biyolojik etkiler yaratır” dedi.

Aşk Nasıl Değişiyor?

Aşkın ilk aşamada cinsel çekim ve fiziksel olarak yakın olma hissi yarattığını dile getiren Karaçam, şunları söyledi: “Kişi aşık olduğunda ilk aşamada testosteron ve östrojen hormonları ön plandadır. İkinci aşaması ise ‘tutkulu aşk ve bağımlılık’tır. Dopamin, norepinefrin ve serotonin seviyeleri yükselir. Kişinin aşık olduğu kişiye karşı yoğun bir bağımlılık ve odaklanma hissi yaşadığı aşamadır. Son aşamasında ise bağlılık, yani uzun süreli aşk ve sadakat duyguları baskındır. Oksitosin ve vazopressin hormonları devreye girer. Uzun süreli ilişkilerde güven, sadakat ve bağlılık hislerini pekiştirir.”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir