Başkanları kâğıt buluşturdu

Döviz kurlarının büyük oranda artması en çok kâğıt fiyatlarına etki yaptı. Bunun yanında dünyada, özellikle Çin’de oluşan çok önemli talep artışına paralel olarak, 1 yıl  içinde selüloz fiyatları, dolar bazında yüzde 80 civarında arttı. 1 kg kâğıtta yüzde 65-70 oranında selüloz kullanıldığı dikkate alındığında, fiyatların neden yükseldiği ortaya çıkıyor. Ayrıca doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlar da maliyetleri büyük oranda artırdı. Kâğıt fiyatlarındaki artışlar, gazetelerin sayfa sayılarını düşürmesine, yayınevlerinin kapanmasına ve kâğıtla ilgili birçok projenin iptal edilmesine neden oldu. Bütün bunlar, İzmir’de sektör temsilcilerini ve kâğıt fiyatlarının artmasından mağdur olan herkesi İzmir Ticaret Odası’nda bir araya getirdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’yu buluşturan toplantıda, hükümetten sektör için destek vermesi istendi. Başkanlar, son dönemde İzmir’de sorunların çözümü için oluşturulan birlikteliklere örnek gösterdiği toplantıda, sektörün taleplerini ve çözüm önerilerini Ankara’ya taşıyarak, sonuca ulaştırmak için birlikte hareket edecekleri sözünü verdi. Toplantıda, EBSO Kâğıt ve Kâğıt Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ferit Kora da, sektörün Türkiye’deki seyrini anlattı. Kora şunları söyledi. “Türkiye’de ilk kâğıt imalathanesi olarak nitelenebilecek tesis, 1744 yılında Yalova’da kurulmuştur. 1844’te İzmir Halkapınar’da kurulan, fabrika niteliği taşıyan ilk tesis, devlete  kâğıt tedariki yapmıştır. Arkasından Hamidiye Kâğıt Fabrikası kurulmuş. 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmamızın ardından galip devletler, bu tesisleri etkisiz  hale getirerek dağıtmışlardır. Cumhuriyet döneminde ise 1934 yılında devletin girişimi sonucu 1. ve 2. hamur matbaa kâğıdı üretmek için 6 bin ton/yıl kapasiteyle 1936’da İzmit SEKA tesisi devreye girdi. Daha sonra SEKA çatısı altındaki İzmit, Dalaman, Çaycuma, Balıkesir, Afyon, Giresun Aksu ve Mersin’de selüloz ve ofset 1. hamur, karton, gri karton, kraft kâğıdı ve gazete kâğıdı üretilmekteydi. Yapılan özelleştirmelerle SEKA fabrikaları kapandı. Geçen yıl Türkiye’de temizlik kâğıtları ve diğer olmak üzere, 4 milyon 356 bin ton  kâğıt üretilmiş, buna karşılık 2 milyon 800 bin ton muhtelif çeşitte kâğıt ithalatla karşılanmıştır.”
Kora, bütün bu bilgilerin ardından 1. hamur ofset baskı kâğıtları üreten bir firma yetkilisi olarak bırakın ağustos kur ve faiz artışlarını, selülozun ve enerjinin 1 yıllık artışı karşısında  bile piyasa içi ciddi fiyat kontrolü sağlamaya azami çaba sarf ettiklerinin altını çizdi. Tam kapasiteyle çalışarak, verimlilik ve maliyet düşürücü yatırımlar yaparak, azami tasarruf sağlayarak, olması gerekenin altında fiyatlarda satış yapmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Kora, bu sorunlardan çıkışı da bütün sanayiciler gibi ‘lüks tüketimin ve ithalatın  azalmasında, teknoloji ve katma değerli ihracatın artarak, dış ticaret açığının azalmasında’ görüyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında kıt kaynaklarla her alanda kurulan fabrikalar, bize hep üretimle var olabileceğimizi gösteriyordu. Bugün gelinen noktada yaşadığımız sorunların altında her alanda üretimden uzaklaşmamız yatıyor. Gözlerimizin sürekli dolarda olmaması için üretim seferberliğine ihtiyacımız yok mu sizce de?

Kitvak’tan insanlığa yatırım

KİTVAK ismini İzmir’de duymayan pek yoktur. 22 yıl önce kurulan vakıf, insanlık için bugüne kadar 50 milyon liralık yatırıma imza attı. Kurulduğu günden bu yana, kanserle mücadele eden hasta ve hasta yakınlarının hizmetinde olan KİTVAK, bugüne kadar 1 hastane ve 2 konuk evi yaptırdı. Ekonomik gücü yetersiz hasta ve hasta yakınlarını soğukta, yağmurda hastane bahçelerinde, koridorlarında yatmaktan kurtaran KİTVAK’ın konuk evlerinde bugüne kadar 116 binin üzerinde konaklama yapıldı. Vakfın ilk eseri olan Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nde yılda 45 bin hastaya hizmet veriliyor. Bu yıl hayata geçirilen ‘Askıda Oda’ projesiyle de 102 hasta ve hasta yakını, konukevlerinden 4128 gece ücretsiz olarak yararlandı. Hastalar ve yakınları, bunun kıymetini iyi bilir. Bütün bunlar, ülkesini seven, merhametli, vicdanlı, insanlığa hizmet eden bir avuç gönüllü tarafından yapılıyor. Bu kadar kötülüğün arasında, iyiliğe kucak açanları tarih hiçbir zaman unutmayacaktır. İnsanlığa hizmet eden Ramazan Soncul başkanlığındaki bütün KİTVAK gönüllülerini kutluyorum. Bu güzelliklere ortak olmak isteyen herkesi de KİTVAK’a bağış yapmaya çağırıyorum.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir