SB’ler Üst Kuruluşu (OSBÜK) Ege Bölge toplantısı, 50’den fazla OSB’nin temsilcilerinin katılımıyla İzmir’de gerçekleştirildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) gerçekleştirilen toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü de katıldı. Özlü, OSB temsilcilerine artan elektrik girdileri üzerinde çalışacaklarının da sözünü verdi.
OSBÜK tarafından OSB temsilcilerinin sorunlarını ve isteklerini yerinde dinlemek amacıyla düzenlenen bölge toplantılarının dördüncüsü Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve Torbalı Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde düzenlendi. Toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ve Ege Bölgesi’nde faaliyette bulunan 50 OSB’nin temsilcileri katıldı.
Sorunlar birinci ağızdan dinlendi
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Torbalı OSB Müteşebbis Heyet Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu üyesi Hakkı Attaroğlu, “Burada Ege Bölgesi’nden 50 OSB’nin temsilcisi toplandı. OSBÜK Yöneticilerini de dahil ettiğimizde 60 farklı OSB’nin yöneticileri aynı salondayız. Sayın Bakanımız Faruk Özlü de bizleri kırmayarak aramıza katıldı ve sorunlarımızı birinci ağızdan dinleyecek. Bizlere bu fırsatı verdiği için kendisine teşekkür ediyor, böyle önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmanın da gururunu yaşıyoruz” dedi.
OSB’ler kamulaştırma yetkisi istiyor
Attaroğlu’nun ardından kürsüye gelen Torbalı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez ise, OSB’lerinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, “Bölgemiz sanayicilerden çok yoğun ilgi görmesine rağmen ne yazık ki bir takım sorunlarımız var. Öncelikle bölgemize elektrik hattı çekilmesi konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konuda kamulaştırma yetkisi OSB’lerin elinden alındığı için beklemek zorunda kalıyoruz. Bizler, OSB’lere kamulaştırma yetkisinin geri verilmesini istiyoruz. Ayrıca yine elektrik tarifeleri bakımından sanayicilerimizin üretim maliyetleri büyük ölçüde arttı. Bu konuda da bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bölgemize Çevreyolu bağlantısı sağlanması adına gişelerin geri alınma çalışmaları sürüyor. Fakat sonrasındaki yolun da düzenlenmesi gerekiyor. Sayın bakanımızın bu konularla yakından ilgileneceği konusunda güvenimiz sonsuz” diye konuştu.
“İzmir, gelişen Türkiye’nin sembolü”
İzmir’in tarih boyunca ülke ekonomisi için son derece önemli ve stratejik bir şehir olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, “İzmir, Akdeniz havzasının yeni çekim merkezi olabilecek geniş bir potansiyele sahiptir. İzmir büyüyen, gelişen, sanayileşen Türkiye’nin sembol şehirlerinden biri olmuştur. İzmir’in bu yönü hepimiz için, tüm Türkiye için bir gurur kaynağıdır. İzmir, sadece ülkemizin değil, dünyanın önde gelen ‘marka kentlerinden’ biri olmayı başarmıştır. Elbette İzmir’i belli sektörlerle sınırlamak, bu şehre haksızlık olacaktır. Sanayi, ticaret, eğitim, sanat, enerji, sağlık, tarım, madencilik gibi birçok alanda geniş potansiyeli olan İzmir’in, bu yönlerinin fırsata dönüştürülmesi şarttır” dedi.
Ege OSB’lerinde hedef 300 bin istihdam
İzmir ve Ege Bölgesi’nin sanayi üretiminde önemli bir yeri olduğunu da belirten Özlü “İzmir, ülkemizin toplam sanayi üretiminin yüzde 10’unu karşılamaktadır. Ege Bölgesi, ekonomik gelişmişlik açısından, Marmara Bölgesi’nin ardından ikinci sırada yer almaktadır. Bakanlığımızca sicil verilerek tüzel kişilik alan 312 adet OSB’den, 49 adedi Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Ege Bölgesi’nde yer alan OSB’lerde, üretime geçen 3 bin 217 sanayi parselinde yaklaşık 210 bin kişi istihdam edilmektedir. Tüm parsellerde üretime geçilmesiyle bu rakamın yaklaşık 300 bin kişiye ulaşacağı öngörülmektedir” diye konuştu.
Marka ve patentte büyük ilerleme
Türkiye’nin marka başvurularında Avrupa şampiyonu olduğunu hatırlatan Özlü, “2017 yılında 106 bini yerli, 15 bini yabancı olmak üzere, toplam 121 bin marka başvurusu yapılmıştır. Marka başvurularındaki yerlilik oranı yüzde 88’dir. Yine aynı şekilde patent konusunda da çok büyük mesafe kaydettik. Yerli patent başvurularımız, 2016’ya göre yüzde 34 oranında arttı. 2023 yılında, 50 bin yerli patent başvurusuna inşallah ulaşacağız. Tasarım başvurusu sayımız ise 47 bine ulaşmış durumdadır. Türkiye, tasarım başvuru sayısında Avrupa’da 3’üncü dünyada 5’inci sıradadır. Türk sanayisinin dinamosu bilim ve teknolojidir. Türk sanayisi artık Ar-Ge’den, inovasyondan ve tasarımdan beslenmektedir. Sanayicilerimiz ve girişimcilerimiz klasik üretim ve pazarlama tekniklerinin çok ötesine geçmişlerdir. Yeni dönemin aktörleri tasarımcılar, inovasyoncular, Ar-Ge’ciler, girişimciler ve bilim insanlarıdır” diye konuştu.
2023 hedeflerine üretim ile ulaşılacak
2023 hedeflerine ulaşmada sanayinin önemine de dikkat çeken Bakan Özlü, “Tek haneli enflasyon, tek haneli işsizlik, çift haneli büyüme hedefine mutlaka ulaşacağız. Bizi bu hedeflere ulaştıracak ve büyümenin kapılarını açacak anahtar üretimdir. Ülkemizin reform ajandasının ve 2023 hedeflerimizin baş aktörü yine sanayi olacaktır. 2018 yılında, reform ajandamıza yeni bir vizyon daha ekliyoruz. Bu vizyon yerli ve milli üretimdir. Geçmiş yıllarda gücümüzü toparladık, yatırımlarımızı yaptık, dünyayı analiz ettik ve geleceğe hazırlandık. Türkiye artık, geleceği kucaklamaya hazır bir ülkedir. Türkiye artık, yerli ve milli üretime hazır bir ülkedir. Türkiye artık, kendi yerli ve milli imkânlarını, maksimum düzeyde üretime sunmaya hazır bir ülkedir. Yerli ve milli üretim politikasından geri dönüş yoktur. Ok yaydan çıkmıştır ve hedefe ulaşacaktır. Nasıl ki Afrin’e yerli ve milli gücümüzle yürüyorsak, büyük Türkiye hedefine de aynı güçle yürüyeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından sanayicilerle istişarelerde bulunan Bakan Özlü, toplantı çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada elektrik tarifeleri konusu başta olmak üzere sanayicilerin sorunları ile yakından ilgileneceklerini söyledi.