Almanlar, Türk işadamlarını yatırıma davet etti

Türk ekonomisindeki rekor büyüme, Alman eyaletlerinin radarını Türkiye’ye yönlendirmesine yol açtı. Almanya’nın en gelişmiş eyaletlerinden biri olan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, İzmirli iş adamlarını Almanya’da yatırıma davet etti.

Almanya’da yaşlanan nüfus nedeniyle başarılı bazı şirketlerin el değiştirme durumunda kaldığı bilgisi verilirken, “Bu şirketleri Türk işadamları satın alabilir, işlerinde teknolojik olarak hızlı gelişim gösterebilir” denildi.

Ekim ayında Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Kalkınma Ajansı’nı ağırlayan Ege İhracatçı Birlikleri bu sefer, Almanya’nın en gelişmiş eyaletlerinden biri olan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı’nı İzmir’de ağırladı.

İki ülke arasında son dönemde yaşanan siyasi krizlerin Almanya ve Türkiye arasındaki ticaretin gelişimine engel olmadığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2017 yılı içinde Almanya ile çok sayıda işbirliği projesine imza attıklarını, bu sayede Almanya’ya hem Türkiye’nin, hem de Ege Bölgesi’nin ihracat rakamlarının ciddi artış gösterdiğini kaydetti.

Ege Bölgesi ihracatında Almanya yüzde 12 pay alıyor

İzmir Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıda konuşan Ünlütürk, “Almanya Türkiye’nin ihracatında lider ülke. İthalatında ise; ikinci sırada. 2016 yılının Ocak – Kasım döneminde Almanya’ya 12 milyar 605 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişken, 2017 yılının aynı döneminde ihracatını yüzde 8 arttırarak 13 milyar 585 milyon dolara çıkardı. EİB’den Almanya’ya yaptığımız ihracatımız ise 1 milyar 164 milyon dolardan, 1 milyar 241 milyon dolara yükseldi. Almanya bölge ihracatımızdan yüzde 12 pay alıyor” şeklinde konuştu.

2017 yılı içinde Teknik Tekstiller ve Endüstri 4.0 konularında Almanya’ya iki ziyaretleri olduğunu ve çok verimli geçtiğini dile getiren Ünlütürk şöyle devam etti; “Alman ithalatçıları Mayıs ayında İzmir’de ağırladık. “Türk-Alman Ekonomi Günü” düzenledik. Türk ihracatçılarımızla Alman ithalatçılarımız çok verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Almanya’da organik ve hazırgiyim sektörlerinde düzenlenen 3 fuarın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu üstlendik. İki ülke arasındaki yoğun ticari ilişkilerin önümüzdeki süreçte de devamı ve karışlıklı yatırıma dönüşmesi en büyük beklentimiz.”

Gurbetçilerimiz 66 milyar Avro’luk ekonomik güce kavuşacak potansiyele sahip

Türkiye’den Almanya’ya 1960’lı yıllarda “misafir işçi” olarak giden Türk vatandaşlarının bugün Almanya’da 3 milyonluk bir kitleye ulaştığının altını çizen EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, “Almanya’daki Türk vatandaşlarımız özellikle 1980’li yıllardan itibaren girişimciliğe yönelerek kendi iş yerlerini kurmuş ve işveren konumuna geldiler. Bugünkü eğilimlerin devam etmesi halinde, Almanya’daki Türk girişimcilerinin sayısının 160.000’e ulaşacağı, Türk işletmelerinde yaklaşık 720 bin kişiye iş imkanı sağlanacağı, yatırım hacminin 15 milyar avroya ulaşacağı ve bu firmaların yıllık toplam cirolarının 66 milyar avro civarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Ancak bizler bu oranların karşılıklı olarak potansiyelin çok altında olduğu inancındayız. Bu nedenle iki ülke arasında gerçekleştirilen ticari iş birlikteliklerini güçlendirici faaliyetlerin yanı sıra bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda olduğu gibi bölgeler arası ticari ilişkilere fokuslanmanın önemli fayda sağlayacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Ekonomik ilişkilerin devam etmesi mutluluk verici

Almanya’nın İzmir Başkonsolosu Dr. Rainer Lassing, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi duruma rağmen, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı’nın İzmir’e gelmesinden büyük mutluluk duyduğunu, iki ülke hükümetleri arasında çözülmesi gereken anlaşmazlıkların mevcut olmasına rağmen, bu durumun iki ülke arasında yerel ve bölgesel seviyedeki ekonomik ilişkilerin sürmesini etkilememesi gerektiğini, bu dönemde Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Kalkınma Ajansı’nın İzmir’e gelmesinden dolayı özellikle teşekkür ettiğini söyledi.

İzmir’in Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olduğunun altını çizen, Lassing, “İzmir, Türkiye sanayisinin yüzde 7’sini, ihracatının yüzde 6’sını üretiyor. İzmir’de 500’den fazla Alman yatırımı var. İzmir’deki yabancı yatırımların dörtte biri Alman firmalarına ait. Türk sermayeli şirketlerin Almanya’da yatırım yapma isteği artmış durumda. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti büyük ekonomik potansiyeli ve çok gelişmiş altyapısı ile olağanüstü fırsatlar sunuyor. 18 milyon nüfusu ile Almanya’nın en kalabalık eyaleti olmakla birlikte halkı içerisinde yüksek oranda Türk ve Türk kökenli vatandaşlar bulunuyor. Türk işadamlarını Almanya’da yatırıma davet ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

160 milyonluk zengin bir pazarın merkezindeyiz

Türk yatırımcılara Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinin cazip taraflarını anlatmak için 10 yıldır İstanbul’da temsilcilik olarak çalıştıklarını ifade eden Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajansı Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletini “Almanya’daki Bir Numaralı Yatırım Merkeziniz” diye tanımladı.

Almanya’da 16 eyalet bulunduğunun bilgisini veren Akkaya, “16 eyaletin kalkınma ajansı var. Yatırımcı çekme anlamında rekabet halindeyiz. 10 yıldır İstanbul’da temsilciliğimiz var. Eyaletin 18 milyon var. çevremizde 160 milyon nüfus var. AB satın alma gücünün yüzde 45’ini temsil ediyor. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, 670 milyar Avro’luk Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip. Almanya’ya gelen yatırımcının yüzde 29’u buraya geliyor, gelenler ürün satmak, pazara yakın üretim yapmak istiyor. Kişi başı 38 bin 500 Avro milli geliri olan yüksek satın alma gücü olan bir eyaletiz. Makine, kimya, gıda, metal üretimi, otomotiv, cam, kauçuk, metal işleme, inşaat, elektrik-elektronik güçlü olduğumuz sektörler” dedi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir